ctvrty-velky-operator-v-cesku-nebude-kmitocty-pro-5g-vydrazilo-pet-subjektu
Novinka Čtvrtý velký operátor v Česku nebude. Kmitočty pro 5G vydražilo pět subjektů

Čtvrtý velký operátor v Česku nebude. Kmitočty pro 5G vydražilo pět subjektů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

15. 11. 2020 07:00

Skončila aukční fáze výběrového řízení na udělení práv k využívání kmitočtů pro stavbu rychlých mobilních sítí páté generace. Vítěznými uchazeči se v hlavním pásmu 700 MHz staly společnosti O2, T-Mobile a Vodafone. Z toho mimo jiné vyplývá, že čtvrtý operátor v Česku zatím nebude.

Reklama

Včera ČTÚ úspěšně dokončil aukční fázi podávání nabídek na jednotlivé aukční bloky nabízené v kmitočtových pásmech pro budoucí sítě 5. generace s těmito výsledky: v pásmu 700 MHz získala společnost O2 blok o velikosti 2×10 MHz, spojený se závazkem národního roamingu a PPDR služeb pro krizové a bezpečnostní složky státu. Další bloky v pásmu 700 MHz získaly společnosti T-Mobile a Vodafone Czech Republic.

Bloky o velikosti 20 MHz v pásmu 3400-3600 MHz, spojené se závazkem pronájmu kmitočtů pro podporu Průmyslu 4.0, získaly společnosti O2 a CentroNet. Dalšími úspěšnými uchazeči v tomto pásmu byly společnosti T-Mobile, Vodafone Czech Republic a Nordic Telecom. Naopak neúspěšnými účastníky aukce jsou společnosti Sev.en Innovations a PODA.

„Výsledky aukční fáze a zájem o nabízené kmitočty ukazují, že jsme podmínky výběrového řízení nastavili správně pro dosažení jejich cílů. Pro prohloubení hospodářské soutěže je jistě dobrou zprávou, že svoji pozici posílí i vstoupí noví operátoři v pásmu 3400-3800 MHz. Celková částka je 5,596 miliard korun,“ předsedkyně ČTÚ Hana Továrková.

Vydražené kmitočty jsou důležité pro další technologickou inovaci na českém mobilním trhu, především pak rozvoj budoucích sítí 5. generace.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama