svedsko-ho-vyradilo-z-budovani-5g-siti-huawei-se-proto-odvola
Novinka Švédsko ho vyřadilo z budování 5G sítí, Huawei se proto odvolá

Švédsko ho vyřadilo z budování 5G sítí, Huawei se proto odvolá

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 11. 2020 13:05

Švédsko na konci října zakázalo používat v mobilních sítích páté generace (5G) telekomunikační zařízení čínských společností Huawei a ZTE. Rozhodnutí padlo na základě konzultací se švédskou armádou a bezpečnostní službou, která označila Čínu za jednu z největších hrozeb.

Reklama

Ze zákazu používat ve Švédsku zařízení firem Huawei a ZTE budou pravděpodobně těžit skandinávští konkurenti, tedy švédský Ericsson a finská Nokia. Huawei se však s rozhodnutím PTS nemíní tak lehce smířit a proti svému vyloučení z budování mobilních sítí páté generace (5G) se nyní odvolal.

„Domníváme se, že přijaté rozhodnutí není dobré pro zákazníky ani pro Švédsko obecně,” řekl agentuře Reuters výkonný viceprezident společnosti Huawei pro střední a východní Evropu a Skandinávii Kenneth Fredriksen. „Proto chceme, aby švédský soud přezkoumal, zda bylo rozhodnutí přijato řádným způsobem a v souladu se zákonem,“ dodal.

Evropské země v poslední době přehodnocují roli čínských firem v budování telekomunikačních sítí. Spojené státy, které loni Huawei umístily na černou listinu, na své spojence tvrdě naléhají, aby je z výběrových řízení vyloučili.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama