gartner-globalni-trh-pc-ve-tretim-ctvrtleti-2020-rostl-o-3-6
Novinka Gartner: Globální trh PC ve třetím čtvrtletí 2020 rostl o 3,6 %

Gartner: Globální trh PC ve třetím čtvrtletí 2020 rostl o 3,6 %

Mirek Kočí

Mirek Kočí

14. 10. 2020 20:00

Celosvětové dodávky PC vyrostly ve třetím kvartále roku 2020 na 71,4 milionů kusů, což podle předběžných výsledků zveřejněných společností Gartner představuje meziroční růst o 3,6 %. Růst trhu poháněla zejména poptávka spotřebitelů po počítačích pro domácí zábavu a výuku na dálku s ohledem na pokračující pandemii nemoci Covid-19.

Reklama

Gartner běžně nezapočítává do tradičních čísel o PC trhu dodávky chromebooků, nicméně je na místě zmínit, že jejich dodávky ve třetím čtvrtletí rostly přibližně o 90 % – ve srovnání se stejným obdobím před rokem. Poptávka po nich souvisí zejména s výukou na dálku – speciálně v USA. Při započtení chromebooků rostl trh PC meziročně o 9 %, přičemž na chromebooky by na tomto kombinovaném trhu připadalo asi 11 % všech dodaných zařízení.

Pořadí prvních třech největších dodavatelů zůstává od přechozího čtvrtletí nezměněno, nicméně Lenovo zvětšilo díky rekordnímu čtvrtletí svůj náskok před HP. Spotřebně orientované značky jako Apple, Acer a Asus zaznamenaly rychlejší růst než zbytek trhu.

Gartner: Globální trh PC ve třetím čtvrtletí 2020 rostl o 3,6 %
i Zdroj: PCTuning.cz

Lenovo si udrželo první místo na světovém trhu, se čtvrtletními dodávkami překračujícími vůbec poprvé hranici 18 milionů kusů. Podobně jako ostatní výrobci, také Lenovo zaznamenalo pokles dodávek stolních PC – nicméně menší než například HP či Dell, neboť své stolní počítače prodává též v Číně, kde poptávka naopak rostla.

HP rostlo pomaleji než trh zejména díky propadu dodávek stolních PC o 30 % meziročně, ve druhém čtvrtletí roku 2020 tak dodalo jen o 0,7 % počítačů víc. Nepřetržitých 17 kvartálů růstu ukončil v tomto čtvrtletí Dell poklesem o 4,6 % zejména vinou orientace na podniková PC, spíše než počítače pro spotřební segment.

Zatímco na americkém trhu rostly prodeje PC meziročně o 11,4 % (v případě přenosných PC pak dokonce o 29 %), v regionu EMEA (Evropa, střední východ a Afrika) byl růst jen minimální – pouze 0,4 % meziročně na 19,5 milionu kusů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama