nvidia-koupi-za-40-miliard-dolaru-vyvojare-cipu-arm-spolecne-vybuduji-superpocitac
Novinka Nvidia koupí za 40 miliard dolarů vývojáře čipů ARM, společně vybudují superpočítač

Nvidia koupí za 40 miliard dolarů vývojáře čipů ARM, společně vybudují superpočítač

Mirek Kočí

Mirek Kočí

14. 9. 2020 13:00 1

Nvidia potvrdila uzavření dohody se stávajícím majitelem společnosti ARM Holdings, japonským operátorem SoftBank, o odkoupení této divize. Transakce má celkovou hodnotu 40 miliard dolarů, tedy v přepočtu 897 miliard korun. Část Nvidia zaplatí v hotovosti, část ve vlastních akciích.

Reklama

Nvidia za britskou společnost zaplatí 12 miliard v hotovosti. Dalších 21,5 miliardy dolarů převede na SoftBank ve formě svých akcií, 1,5 miliardy dostanou zaměstnanci ARMu v akciích Nvidie a až 5 miliard připadne Softbank v případě, že ARM dosáhne domluvených hospodářských výsledků. Připomeňme, že sama Softbank za ARM před čtyřmi lety zaplatila 32 miliard.

ARMu zůstane název a firma bude nadále sídlit v britské Cambridgi, kde Nvidia slíbila vybudovat superpočítač a také inkubátor pro startupy z oblasti vývoje umělé inteligence (AI). Akvizici už schválilo vedení ARMu a Nvidie. Významnou dohodu v technologickém světě ale budou muset ještě posvětit antimonopolní úřady.

Připomeňme, že Nvidia je v současnosti největším výrobcem grafických karet na světě, zatímco technologie ARMu využívají při návrhu mobilního hardwaru například společnosti Apple, Samsung nebo Huawei.

Nvidia koupí za 40 miliard dolarů vývojáře čipů ARM, společně vybudují superpočítač
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama