rok-2005-na-poli-bezpecnosti
Novinka Rok 2005 na poli bezpečnosti

Rok 2005 na poli bezpečnosti

Stančík Martin

Stančík Martin

27. 12. 2005 00:00

Rok 2005 si budou lidé nejspíše pomatovat jako rok kontroverzního rootkitu v DRM od Sony. V uplynulých dvanácti měsících však také pokračoval trend tvorby virů z finančních důvodů.

Reklama

Jedou z dalších důležitých událostí pak bylo usvědčení autora červa NetSky Svena Jaschana a dalších "kybernetických kriminálníků". Mnohem větším problémem se kromě virů a červů také stal spyware, trojské koně a bezpečnostní chyby v softwaru.

Válka červů

Trend rozšiřování červů potvrzuje také "kauza Zotob", kdy stejnojmenný červ v srpnu napadl řadu amerických médií včetně CNN a The Financial Times; úřady později zadržely osoby podezřelé z tvorby Zotoba v Turecku a Maroku. V listopadu se pak objevily nové varianty červa Sober. 

Zatýkání

V červenci proběhlo slyšení, při němž byl teenager Sven Jaschan, tvůrce červů Sasser a NetSky odsouzen na rok a devět měsíců ve vězení a 30 hodin veřejně prospěšných prací.      

Rok 2005 na poli bezpečnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

O několik měsíců dříve, v březnu, londýnská policie překazila transakci, kdy skupina útočníků chtěla na své účty nelegálně převést 423 milionů dolarů z japonské banky Sumitomo Mitsui.

Phishing

Tato metoda, kdy jsou z uživatele díky podvodným e-mailům nebo formulářům vylákány citlivé údaje, je jen pár let stará. V tomto roce, se oběťmi útočníků staly především lidí ve Velké Británii, Finsku a Německu.

Sony DRM

Nakonec v listopadu se objevila asi největší událost roku - vývojáři objevili rootkit v DRM od firmy Sony. Problém nastal, když vývojáři objevili skrytý software na hudebních CD od Sony BMG, jenž měl zamezit pirátství. Sony byla nakonec přinucena CD s tímto programem stáhnout.

Zdroj: The Register

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama