lide-mohou-vyuzivat-aplikaci-erouska-pomuze-v-boji-s-nemoci-covid-19
Novinka Lidé mohou využívat aplikaci eRouška. Pomůže v boji s nemocí COVID-19

Lidé mohou využívat aplikaci eRouška. Pomůže v boji s nemocí COVID-19

Redakce PCT

Redakce PCT

13. 4. 2020 21:50

Motivací k vytvoření aplikace eRouška byla snaha pomoci hygienikům snadněji a rychleji dohledávat lidi, s nimiž v poslední době nakažení nemocí COVID-19 přišli do styku a u nichž je vysoké riziko nákazy. Výhodou pro uživatele je zejména skutečnost, že v případě, že u nich nákaza propukne, dokážou snadno a rychle předat hygienikům své kontakty za poslední dny a hygienu navíc upozorní i na kontakty s těmi, které nemohou osobně znát.

Reklama

„Všichni se chceme vrátit k našemu běžnému životu a chceme, aby plošná karanténa co nejdříve skončila. Proto musíme každý, kdo může, pomoci hygieně dnešní situaci zvládnout. Přijali jsme za své nošení roušek na veřejnosti. Ale aby mohla plošná karanténa skončit co nejdříve, musí být každý z nás schopen co nejrychleji a nejpřesněji předat seznam osob, se kterými se setkal v posledních dnech před odhalením nákazy. A k tomu slouží nová aplikace eRouška,“ řká Vojtěch Komenda, jeden z autorů aplikace eRouška, která vznikla na platformě COVID19CZ jako součást Chytré karantény.

Lidé mohou využívat aplikaci eRouška. Pomůže v boji s nemocí COVID-19
i Zdroj: PCTuning.cz

 

„Aplikace slouží jako automatický notýsek, do kterého se zapisují anonymní ID zařízení, se kterými jste přišli do styku. Tento notýsek je uložen jen ve vašem telefonu a o odeslání hygieně rozhodnete jen vy sami, pokud vás o to pracovník hygieny požádá,“ uvedl jeden z autorů aplikace.

Zdůraznil přitom, že tento přístup neeviduje polohu uživatele, takže aplikace tolik nevybíjí baterii telefonu, což je velice důležité. eRouška využívá technologii Bluetooth a pouze do smartphonu majitele ukládá anonymizovaná data o mobilních zařízeních s instalovanou eRouškou, která se v poslední době vyskytovala poblíž. Měří a ukládá přitom sílu Bluetooth signálu. Pokud uživatel eRoušky zjistí, že má pozitivní test na koronavirus, může data z telefonu využít a předat anonymizovaná ID aplikací, se kterými se setkal, při epidemiologickém šetření hygienikům. Hygienik se při rozhovoru s nakaženým zeptá, jestli používá aplikaci eRouška a zda chce sdílet data ze svého telefonu. Uživatel pak odešle anonymizovaná data.  Hygienici získají pouze telefonní kontakty daných uživatelů aplikace. Žádné další informace týkající se těch uživatelů eRoušky, kteří s nakaženým přišli do styku, nebudou mít k dispozici. „Lidem, kteří aplikaci chtějí používat, postačí, aby si ji nainstalovali do svého mobilního telefonu. Aplikace poté běží na pozadí se zapnutým Bluetooth a sbírá anonymizovaná data o mobilech ve svém okolí, které mají eRoušku také nainstalovanou,” vysvětluje Komenda.

Lidé mohou využívat aplikaci eRouška. Pomůže v boji s nemocí COVID-19
i Zdroj: PCTuning.cz

Celý systém aplikace eRouška, včetně podpůrných webových stránek, je navržen v souladu se Zákonem o ochraně osobních údajů a nařízením GDPR. Navíc je aplikace open sourcem – další vývojáři se tedy mohou podívat do jejího kódu. Data z aplikace nejsou nikde sdílena. Ukládají se po dobu jednoho měsíce přímo v telefonu majitele a bez jeho souhlasu k nim nikdo nemá přístup, tedy ani hygienici. eRouška je prozatím dostupná v České republice. V průběhu nejbližších týdnů je plánovaná její lokalizace také pro použití v dalších evropských zemích. Zapadá totiž do systému chytrých opatření, která pomohou s virem bojovat i bez nutnosti plošně zavírat lidi doma. Aplikace je k dispozici pro telefony s operačním systémem Android a je volně ke stažení v Google Play. Pro operační systém iOS bude dostupná za několik dní.

zdroj: MZČR, eRouška

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama