ctu-zahajil-verejnou-konzultaci-podminek-vyberoveho-rizeni-kmitoctu-pro-5g
Novinka ČTU zahájil veřejnou konzultaci podmínek výběrového řízení kmitočtů pro 5G

ČTU zahájil veřejnou konzultaci podmínek výběrového řízení kmitočtů pro 5G

Mirek Kočí

Mirek Kočí

17. 3. 2020 21:00

Český telekomunikační úřad zahájil veřejnou konzultaci k návrhu podmínek chystaného výběrového řízení na kmitočty v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz. Zahájení výběrového řízení ČTÚ předpokládá v průběhu června. Do státního rozpočtu by aukce měla podle předpokladů přinést minimálně šest miliard korun.

Reklama

Připomínky k návrhu bude podle informací ČTÚ možné uplatnit do 16. dubna, přičemž zahájení výběrového řízení úřad předpokládá v průběhu června. Na konci ledna nechal úřad podmínky aukce upravit tak, aby podle záměru ministerstva průmyslu a obchodu prohloubily konkurenci na trhu a přilákaly nové operátory.

V pásmu 700 MHz ČTÚ ustoupil od přímého vyhrazení jednoho bloku (o velikosti 2 × 10 MHz) pro nové zájemce s tím, že jednotlivý účastník výběrového řízení může získat maximálně 2 × 10 MHz. V pásmu 3,5 GHz byl spektrální limit stanoven na 60 MHz pro stávající operátory a 100 MHz pro ostatní operátory. Uvedené limity mohou být v případě nedostatečné poptávky navýšeny. Z předmětu výběrového řízení je nově vyjmut úsek 3 400 až 3 440 MHz, který bude určen pro potřeby řešení směřujících k podpoře průmyslu 4.0. Bližší podmínky využívání tohoto úseku stanoví ČTÚ samostatně mimo podmínky výběrového řízení.

„Český telekomunikační úřad dále rozšířil závazek národního roamingu ve prospěch nových operátorů. Držitelé přídělů v pásmu 700 MHz, kteří jsou stávajícími operátory, budou povinni poskytnout národní roaming nejen ve prospěch případného nového operátora se ziskem kmitočtů v pásmu 700 MHz, ale i všech nových operátorů, kteří jsou nebo budou držiteli rádiových kmitočtů v celém pásmu 3440-3800 MHz. Pro žadatele o využití národního roamingu jsou stanoveny podmínky dosažení minimálního vlastního pokrytí obyvatelstva a jeho dalšího zvyšování.“

ČTU zahájil veřejnou konzultaci podmínek výběrového řízení kmitočtů pro 5G
i Zdroj: PCTuning.cz

Podmínky výběrového řízení dále stanoví povinnost velkoobchodní nabídky pro držitele kmitočtů z pásma 700 MHz, vč. zveřejnění referenční nabídky pro tzv. full i light verze mobilních virtuálních operátorů (MVNO), závazky PPDR, závazek refarmingu celého pásma 3440–3800 MHz a rozvojová kritéria, která zaručují, že s kmitočty bude nakládáno efektivně. Ty současně zahrnují povinnost dokrytí tzv. bílých míst, tj. obcí, kde dosud nejsou dostupné sítě 4G, a dále pokrytí velkých měst, železničních a silničních koridorů a plošného území ČR sítěmi 5G v definovaných termínech v souladu s vládní 5G Strategií.

K výběrovému řízení se již stihla vyjádřit asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Její zástupci na základě nezávislého posudku právní kanceláře Squire Patton Boggss tvrdí, že aukce 5G je připravována v rozporu s evropskými předpisy. „Podmínky aukce, zejm. v části tzv. národního roamingu, se jeví jako deformující trh a mohou představovat nedovolenou veřejnou podporu,“ uvedla Hana Gawlasová, partner kanceláře Squire Patton Boggs.

„Z právního posudku vyplývá, že zejména podmínky národního roamingu, který zajistí téměř okamžitý cenově regulovaný přístup k celostátnímu pokrytí a plnému výkonu sítě bez podstatných investic a bez motivace stát se skutečným etablovaným operátorem na trhu, jsou způsobilé představovat nedovolenou veřejnou podporu v rozporu s národními i evropskými právními předpisy.“

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama