rekordni-pokuta-pro-apple-ve-francii-musi-zaplatit-pres-miliardu-eur
Apple Novinka Rekordní pokuta pro Apple. Ve Francii musí zaplatit přes miliardu eur

Rekordní pokuta pro Apple. Ve Francii musí zaplatit přes miliardu eur

Mirek Kočí

Mirek Kočí

16. 3. 2020 17:00

Apple dostal ve Francii další pokutu. V únoru od francouzského úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a spotřebitelů (DGCCRF) obdržel finanční postih ve výši 25 milionů eur, protože úmyslně zpomaloval telefony iPhone. Nyní za porušování pravidel hospodářské soutěže vyfasoval další pokutu, a to rekordní. Za zneužívání ekonomické závislosti prodejců musí zaplatit 1,1 miliardy eur (29,5 miliardy Kč).

Reklama

Kromě Applu dostali pokutu také dva francouzští velkoprodejci – konkrétně řetězce Tech Data a Ingram Micro.  První zaplatí 76 milionů eur, druhý pak 63 milionů eur. Podle francouzského antimonopolního úřadu se Apple s prodejci dohodl, že si nebudou navzájem konkurovat, čímž zakonzervovali velkoobchodní trh s produkty s nakousnutým jablkem. Dohoda spočívala v tom, že ceny prodejců byly shodné s těmi v oficiálním e-shopu Applu. Dohoda se neměla týkat telefonů iPhone, nýbrž iPadů, MacBooků a další elektroniky Applu.

Mluvčí Applu oznámil, že firma se proti nové pokutě hodlá odvolat. Stanovisko prodejců Tech Data a Ingram Micro není známo.

Rekordní pokuta pro Apple. Ve Francii musí zaplatit přes miliardu eur
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama