na-google-play-radi-klikaci-malware-joker
Novinka Na Google Play řádí klikací malware Joker

Na Google Play řádí klikací malware Joker

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 2. 2020 09:00

Výzkumný tým Check Point Research objevil na Google Play klikací malware a nové aplikace infikované malwarem Joker, který napodobuje uživatele a kliká zejména na reklamy. Na Google Play byl však aktivní i další nebezpečný vir – BearClod, který byl nedávno odhalen ve 47 nových aplikacích, jež zaznamenaly více než 78 milionů stažení.

Reklama

Nebezpečí takzvaného klikacího malwaru spočívá v tom, že může převzít kontrolu nad zařízením a kliknout na cokoli, co se objeví na obrazovce mobilního zařízení, od reklam a pracovních e-mailů až po konverzace na sociálních sítích a jakákoli data uložená v zařízení. Malware tak může například uživatele bez jeho vědomí přihlásit k odběru prémiových služeb nebo ze zařízení ukrást citlivá data.

Check Point při nejnovější analýze odhalil také klikací malware Haken, který byl v 8 aplikacích s celkem více než 50 000 staženími. Cílem nové hrozby bylo infikovat co nejvíce zařízení, která budou generovat nelegitimní příjmy. Výzkumný tým upozorňuje i na zvýšenou aktivitu malwarové rodiny Joker, která byla poprvé odhalena v září 2019. Joker je nejenom spyware, ale umí uživatele přihlásit i k odběru prémiových služeb. V posledních několika měsících se Joker opakovaně objevuje v obchodě Google Play a vždy v několika aplikacích najednou. Check Point například na Google Play nedávno objevil čtyři další vzorky Jokera s celkem více než 130 000 staženími.

Na Google Play řádí klikací malware Joker
i Zdroj: PCTuning.cz

„Joker ukazuje, jak rychle se zkušení útočníci umí přizpůsobit. Téměř každý týden od objevení Jokera se podařilo tomuto škodlivému kódu proniknout nějakým způsobem do oficiálního obchodu a odtamtud infikovat mobilní zařízení uživatelů,“ tvrdí zpráva s tím, že Check Point už informoval společnost Google, která nebezpečné aplikace z Obchodu Play neprodleně odstranila.

Na Google Play řádí klikací malware Joker
i Zdroj: PCTuning.cz
Na Google Play řádí klikací malware Joker
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama