narodni-muzeum-si-diky-google-street-view-muze-online-projit-kazdy
Novinka Národní muzeum si díky Google Street View může online projít každý

Národní muzeum si díky Google Street View může online projít každý

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 2. 2020 13:00

U příležitosti oslav 15. výročí spuštění Map Google nasnímala firma v Česku prostory zrekonstruovaného Národního muzea pro službu Street View. Zájemci si nyní mohou online projít vybrané prostory a prohlédnout si místa, která už brzy zaplní vzácné exponáty a vitríny. Prostřednictvím Google Street View se návštěvníci mohou bez front a zdarma podívat i do míst, která jsou zatím pro veřejnost nepřístupná, projít se pod známým plejtvákem myšokem nebo si v detailu prohlédnout busty a sochy Panteonu Národního muzea.

Reklama

Budova Národního muzea, která nedávno prošla celkovou a nákladnou rekonstrukcí, v uplynulém roce přilákala k prohlídkám tisíce návštěvníků. Ti, kteří se však do Muzea jen tak nedostanou, nebo by si chtěli opravené prostory, fresky a malby raději prohlédnout bez lidí a v klidu domova, už nepřijdou zkrátka. Česká pobočka firmy Google totiž právě k příležitosti 15. výročí vzniku své služby Mapy Google interiéry zdokumentovala pomocí technologie Street View a od dnešního dne jsou části Historické budovy Národního muzea dostupné k virtuální prohlídce.

Za 15 let prošly Mapy Google neuvěřitelným vývojem. Zatímco v roce 2005 byl jedním z největších úkolů vymyslet optimální postavení tlačítka „tisknout“, protože většina planety používala mapy právě tímto způsobem, dnes Mapy využívá každý měsíc více než 1 miliarda aktivních uživatelů a najedou s nimi každý den přes 1 miliardu kilometrů. Stav dopravy v reálném čase či detailní navigace je pro uživatele už víceméně samozřejmostí. Prostřednictvím funkce Street View je zmapováno už více než 16 milionů km městských center, památek nebo i interiérů významných světových kulturních institucí jako je např. české Národní muzeum.

Národní muzeum si díky Google Street View může online projít každý
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Virtuální návštěvníci Národního muzea si mohou užít mimo jiné procházku pod zachovalou kostrou samice plejtváka myšoka, kterou roku 1885 vyvrhlo moře na norské pobřeží, a jež se o osm let později stala součástí stálé expozice Národního muzea. Ve Street View už lze prohlížet také detailně zachycené busty a sochy významných osobností českých dějin vystavených v Panteonu Národního muzea a dokonce navštívit i prostory, které zatím nebyly veřejnosti zpřístupněny. Některé části Historické budovy Národního muzea navíc byly pro technologii Street View nasnímány v noci, virtuální návštěvníci tak mohou zjistit, jak vypadá Muzeum po soumraku.

Národní muzeum si díky Google Street View může online projít každý
i Zdroj: PCTuning.cz

Nasnímané prostory Národního muzea ve Street View:

● Atrium,
● Hlavní vstup,
● Schodiště,
● prozatím veřejnosti nepřístupné místnosti 2. patra,
● kostra Plejtváka myšoka,
● Panteon
● Kupole

Co je Street View

Street View je funkce Map Google, která je v současné době dostupná ve více než 80 zemích světa. Uživatelé si díky ní mohou prohlížet 360stupňové snímky ulic různých měst, ale i přírodních a kulturních památek po celém světě. V rámci Česka jsou tak virtuálně zpřístupněny mimo jiné všechny české památky UNESCO, řada hradů a zámků i přírodních krás, ale i trasa Jizerské 50, dnes již zrekonstruovaný byt Jaroslava Foglara v původním stavu nebo Muzeum Járy Cimrmana v Jizerských horách.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama