ceska-aplikace-zachranka-rozsiruje-oblast-pusobnosti-nove-funguje-i-v-madarsku
Novinka Česká aplikace Záchranka rozšiřuje oblast působnosti, nově funguje i v Maďarsku

Česká aplikace Záchranka rozšiřuje oblast působnosti, nově funguje i v Maďarsku

Mirek Kočí

Mirek Kočí

23. 1. 2020 14:30 1

Aplikace Záchranka, kterou má už více než 1 150 000 uživatelů, opět překračuje hranice. Nyní se jejím tvůrcům podařilo domluvit spolupráci i s maďarskými záchranáři. Češi a Češky tak po přejetí hranic Maďarska nemusejí mít v případě nouze obavy z komunikační bariéry.

Reklama

Aplikace Záchranka předá na dispečink maďarské zdravotnické záchranné služby nejen GPS polohu člověka v nouzi, ale i jeho základní zdravotní a osobní údaje, které má v aplikaci vyplněné, včetně kontaktů na osoby blízké i stavu baterie. „Poté, co zraněný zmáčkne nouzové tlačítko, se objeví tabulka devíti nejčastějších zdravotních problémů/poranění. Když volající jednu z nich vybere, odešle se tato informace záchranářům společně s dalšími informacemi jako je poloha a nastavený profil… Na dispečinku tedy ještě před telefonickým spojením vědí, co se stalo, kde se to stalo a komu se to stalo. Komunikace se tak značně zjednoduší a odstraňuje také významnou jazykovou bariéru, kterou Češi při komunikaci v Maďarsku mohou mít,“ upřesňuje autor aplikace Filip Maleňák. Při přejezdu hranic není nutné v nastavení aplikace nic měnit, sama rozpozná, že se nachází na území Maďarska a v případě zmáčknutí nouzového tlačítka kontaktuje tamní záchrannou službu.

„Vzhledem k novince prosíme všechny uživatele, aby si aplikaci Záchranka aktualizovali. Čas od času je také dobré aplikaci vyzkoušet v testovacím režimu a zkontrolovat, zda je veškeré nastavení v pořádku. Lze tím předejít nejasnostem při ostrém použití – člověk už ví, jak postupovat, což v krizové situaci pomůže zachovat chladnou hlavu,“ říká Maleňák.

Česká aplikace Záchranka rozšiřuje oblast působnosti, nově funguje i v Maďarsku
i Zdroj: PCTuning.cz

Aplikace Záchranka kromě interaktivního návodu první pomoci, nejobsáhlejší databáze AED v ČR a navigaci k nejbližším pohotovostem a pohotovostním lékárnám, nabízí od roku 2019 i tzv. varovná upozornění. Jedná se o systém varování obyvatel na vybraném území v krizových situacích, který tak vhodně doplňuje jiné zákonné a zavedené prostředky. Aplikace umožňuje zaslání notifikace s varováním před život ohrožujícími událostmi, a to ve spolupráci s krizovým řízením města či kraje. Představuje tak jednu z cest tzv. reverzní tísňové linky – pomáhá předcházení dalších zranění a tím i nadměrnému využití tísňové linky.

Jednoduchý způsob přivolání zdravotnické záchranné služby prostřednictvím aplikace Záchranka funguje pro české uživatele také v Rakousku a na slovenských horách. Pro Horskou záchrannou službu Slovenska tým aplikace Záchranka chystá novou aplikaci, která nabídne dosud nevídané možnosti pomoci v oblasti hor. I zde je pak myšleno na zajištění přeshraniční funkcionality.

Česká aplikace Záchranka rozšiřuje oblast působnosti, nově funguje i v Maďarsku
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama