turecko-musi-odblokovat-pristup-k-wikipedii-rozhodl-soud
Novinka Turecko musí odblokovat přístup k Wikipedii, rozhodl soud

Turecko musí odblokovat přístup k Wikipedii, rozhodl soud

Mirek Kočí

Mirek Kočí

27. 12. 2019 19:00 1

Turecký ústavní soud rozhodl, že zablokování přístupu na internetovou encyklopedii Wikipedia ze strany tamní vlády je porušením svobody slova a nařídil okamžité zrušení tohoto dvouletého zákazu. Informoval o tom deník The Guardian s odvoláním na turecká média.

Reklama

Turecké úřady zablokovaly přístup k Wikipedii 29. dubna 2017 na základě zákona č. 5651 (o internetu) a zdůvodnily to ohrožením národní bezpečnosti. Provozovatele Wikipedie zároveň vyzvaly, aby odstranil mimo jiné obsah, který tureckou vládu obviňuje z podpory IS a dalších teroristických skupin v Sýrii.

Poté, co Wikipedie odmítla daný obsah odstranit, Ankara prohlásila, že Wikipedie je součástí kampaně zaměřené na pošpinění dobrého jména země a následně přístup k Wikipedii zablokovala. Technicky zdatní Turci však blokaci obcházeli buďto přes kopie internetových adres Wikipedie s identickým obsahem, anebo přes virtuální soukromé sítě (VPN).

Cenzura internetu je v Turecku palčivým problémem. Tamní úřady obvykle v reakci na protesty proti prezidentovi Erdoganovi či teroristické útoky blokují sociální sítě včetně Facebooku či Twitteru. Podle globálního indexu svobody médií, který sestavuje mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic (RWB), se Turecko v současnosti nachází mezi 180 hodnocenými zeměmi až na 157. místě.

Turecko musí odblokovat přístup k Wikipedii, rozhodl soud
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama