nebezpecny-trojsky-kun-emotet-utoci-nejen-v-ceske-republice
Novinka Nebezpečný trojský kůň Emotet útočí nejen v České republice

Nebezpečný trojský kůň Emotet útočí nejen v České republice

Mirek Kočí

Mirek Kočí

27. 12. 2019 14:00 1

Těžební společnost OKD nebo benešovská nemocnice… V posledních dnech došlo k několika fatálním kyberútokům na organizace v České republice a dalších zemích. Útoky jsou spojované se vzestupem botnetu Emotet a ransomwaru Ryuk. Náklady na obnovu škod po útocích stojí přitom obrovské částky, dosahujících až miliony dolarů, a způsobují výpadky zdravotnických, lékařských, bezpečnostních, policejních a hasičských služeb. Vyplývá to ze zprávy společnosti Check Point.

Reklama

Problémům a škodám jsou vystaveny i města či celé státy, výzkumný tým Check Pointu odhalil podobné útoky například ve Frankfurtu. Frankfurt, jedno z největších finančních center na světě a sídlo Evropské centrální banky, byl nucen vzhledem k vlně kyberútoků odpojit svou síť od internetu, aby se zabránilo dalším škodám. Další obětí botnetu Emotet se nyní, zdá se, stala společnost OKD.

Check Point v roce 2019 prošetřil desítky případů ransomwaru Ryuk a útoky byly vždy spuštěné pomocí botnetu Emotet. Útoky deaktivují počítače a servery v napadené organizaci a způsobí výpadky služeb. Podle analýzy výzkumného týmu Check Point Reserach měl v říjnu Emotet dopad na 14 % společností po celém světě a v České republice ovlivnil dokonce 18 % organizací a stal se nejpoužívanějším škodlivým kódem k útokům na podnikové sítě. V listopadu sice došlo k poklesu i vzhledem k vzestupu mobilních hrozeb, ale to nic neubírá na jeho nebezpečnosti, speciálně v kombinaci s ransomwarem Ryuk a dalšími škodlivými kódy, tvrdí se ve zprávě.

„Kyberzločinci, kteří stojí za botnetem Emotet, hrozbu neustále vyvíjí a zdokonalují s cílem obejít bezpečnostní opatření. Rychlost změn a celkový vzestup hrozby v posledních měsících ukazují, že se jedná o velmi vyspělou kyberzločineckou organizaci, která využívá operační týmy a systémy pro správu útočných kampaní,“ řekl Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point.

Check Point proto doporučuje městům a organizacím dodržovat několik základních bezpečnostních principů, které pomohou při ochraně nejenom před malwarem Emotet. Jejich zaměstnanci by před otevřením příloh nebo kliknutím na odkazy, které se zdají podezřelé, měli být vždy opatrní a obezřetní, dále by také neměli klikat na náhodné odkazy, naopak jim je doporučováno, aby důkladně kontrolovali jména v záhlaví e-mailů a neotevírali PDF soubory ani jiné přílohy z nedůvěryhodných zdrojů.

Nebezpečný trojský kůň Emotet útočí nejen v České republice
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama