vlada-odvolala-sefa-kyberneticke-bezpecnosti-kritizoval-huawei
Novinka Vláda odvolala šéfa kybernetické bezpečnosti. Kritizoval Huawei

Vláda odvolala šéfa kybernetické bezpečnosti. Kritizoval Huawei

Mirek Kočí

Mirek Kočí

19. 12. 2019 07:00 5

Z čela Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) byl odvolán Dušan Navrátil. Informoval o tom premiér Andrej Babiš. Zdůvodnil to Navrátilovou nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi. Navrátilova nástupce vybere nová komise obsazená mimo jiné šéfy zpravodajských služeb.

Reklama

„Vláda jednomyslně přistoupila k odvolání ing. Navrátila z důvodu, že funkci ředitele NÚKIB nevykonával v požadované kvalitě a s potřebnou odborností, a projevovaly se jeho nedostatečné manažerské a komunikační schopnosti,“ napsal Babiš.

Navrátil na sebe strhl pozornost ve chvíli, kdy NÚKIB v prosinci loňského roku upozornil na údajně nečisté praktiky společností Huawei a ZTE, které mají být napojeny na čínskou vládu. Babišovi tehdy vadilo to, že varování vydal, aniž zároveň předložil analýzu dopadů varování na státní tendry. S Navrátilovým vedením Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost dlouhodobě nesouhlasil ani český prezident Miloš Zeman.

Nástupce Dušana Navrátila vybere nově sestavená komise, ve které budou mimo jiné zastoupeny i šéfové zpravodajských služeb. Chybět v ní nemají např. šéfové Bezpečnostní informační služby (Michal Koudelka), Úřadu pro zahraniční styky a informace (Marek Šimandl) a Vojenského zpravodajství (Jan Beroun). Na místo odvolaného ředitele NÚKIBu dočasně nastoupil statutární náměstek úřadu Jaroslav Šmíd.

Vláda odvolala šéfa kybernetické bezpečnosti. Kritizoval Huawei
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama