novy-material-od-intelu-pomuze-cipum-bezet-chladneji-pouzivat-mene-energie
Novinka Nový materiál od Intelu pomůže čipům běžet chladněji, používat méně energie

Nový materiál od Intelu pomůže čipům běžet chladněji, používat méně energie

Michal Mitrega

Michal Mitrega

8. 12. 2005 00:00 12

Intel společně s firmou QinetiQ vyrobila zcela nový typ tranzistoru, který pomůže překročit technologické problémy se spotřebou energie a výdejem tepla.

Reklama

Společnost Intel oznámila vyvinutí nového, velice rychlého tranzistoru, používajícího nové materiály. Výroba by měla být připravena druhou polovinu příštího roku. Intel se na výrobě prototypu podílel s firmou QinetiQ.

http://www.pctuning.cz/images/stories/Novinkari/michal.mitrega/intel_indium.jpg
Indium

Vylepšený tranzistor se vyrábí z prvků Indium (In) a Antimon (Sb). Tranzistory kontrolují průtok elektrického proudu uvnitř čipu. Intel předpovídá použití k doplnění křemíkových materiálů a další posunutí Moorova zákona. Tranzistor by měl být výkonnější než předchozí typy a měl by mít značně menší spotřebu. Tyto vlastnosti by měly být klíčové pro výrobu čipů do mobilních zařízení s nižší spotřebou energie. InSb se nyní používá v radiofrekvenčních zesilovačích, mikro přístrojích a polovodičových laserech.

http://www.pctuning.cz/images/stories/Novinkari/michal.mitrega/intel_antimon.jpg
Antimon

“Výsledek tohoto výzkumu upevní naši sebedůvěru v to, že budeme schopní následovat Moorův zákon (o zdvojnásobení počtu tranzistorů každých 18 měsíců) do roku 2015,“ řekl Ken David, ředitel výzkumu komponent pro technologickou a výrobní divizi Intelu. “Za předpokladu zvýšení výkonu o 50% a snížení spotřeby asi 10-krát, tento nový materiál nám poskytne dostatečnou pružnost.“

Prototyp byl vyroben 85 nm technologií, se sníženým napětím na 0,5V (oproti 1V v dnešních tranzistorech)!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama