amd-se-probojovalo-mezi-deset-nejvetsich-vyrobcu-cipu
Novinka AMD se probojovalo mezi deset největších výrobců čipů

AMD se probojovalo mezi deset největších výrobců čipů

Novák Radek

Novák Radek

2. 12. 2005 00:00 6

Společnost AMD má nyní rozhodně důvod k oslavám. Vůbec poprvé v historii se jí podařilo dostat do elitního klubu deseti největších výrobců čipů na světě. Ukázal to výzkum trhu provedený společností iSuppli. Žebříček však pořád neotřesitelně vede její největší rival, společnost Intel.

Reklama

„Polovodičový“ trh s převahou vede společnost Intel s ročními příjmy přesahujícími 35 miliard dolarů (875 miliard Kč) z celkových 273 miliard USD. AMD se letos velmi dařilo, dosáhla jedenáctiprocentního růstu a poprvé tak okusila, jaké je to patřit mezi „top ten“. Přesto se jí náskok Intelu stáhnout nedaří, ten totiž dosáhl rekordního růstu přesahujícího 14%.

Celý žebříček pak vypadá takto:

  1. Intel
  2. Samsung
  3. Texas Instruments
  4. Toshiba
  5. STMicroelectronics
  6. Infineon
  7. Renesas
  8. Philips
  9. AMD
  10. NEC

Podle dalších informací „skokanem roku“ se stala společnost IBM se skoro třetinovým nárůstem příjmů za výrobu čipů a dostala se tak do elitní dvacítky.

Naši oblíbení výrobci grafických karet, společnosti ATi a nVidia spolu uzavírají první pětadvacítku s převahou společnosti nVidia na pozici 24.

Kompletní tabulku prvních 25 společností, spolu s jejich tržbami a podíly na trhu můžete najít na zpravodajském serveru DigiTimes.

Zdroj:DigiTimes, The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama