cesko-zrejme-nevylouci-huawei-z-vystavby-siti-5g
Novinka Česko zřejmě nevyloučí Huawei z výstavby sítí 5G

Česko zřejmě nevyloučí Huawei z výstavby sítí 5G

Mirek Kočí

Mirek Kočí

27. 10. 2019 18:30 2

Huawei zřejmě nebude v ČR vyloučena z výstavby sítí páté generace (5G). Vyplývá to z vyjádření ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Spojené státy přitom firmu kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu z budování sítí 5G vyloučily a ke stejnému postupu se snaží přimět také své spojence.

Reklama

„Především sledujeme to, jak se to odehrává v Evropě. Oddělme ideologický, politický i ekonomický pohled. Musíme se na Huawei dívat globálně, minimálně z pohledu EU. Technologie, které jsou základem budování sítí 5G, jsou globálního charakteru a já si nedovedu představit, že bychom měli nastavené jiné parametry k přístupu k Huawei nebo jakékoli jiné firmě v Česku než třeba v Německu nebo Polsku, když jsme s těmito zeměmi spojeni pupeční šňůrou,“ uvedl pro deník Právo Havlíček.

Česko zřejmě nevyloučí Huawei z výstavby sítí 5G
i Zdroj: PCTuning.cz

Ministr dále dodal, že do Německa exportujeme třetinu našeho zboží. A protože současně u nás máme pět tisíc německých investorů, jsme s nimi zcela zásadním způsobem průmyslově spojeni a to včetně toho, že se na ně napojujeme v rámci ekonomiky 4.0 a stáváme se součástí jejich výrobních procesů. „Představa, že to bude Německo mít nastaveno jinak než my, je nemyslitelná,“ zdůraznil Havlíček.

Němečtí regulátoři nedávno zveřejnili návrh pravidel pro výstavbu sítí páté generace (5G), který z dodávek potřebných zařízení čínskou společnost Huawei Technologies nevylučuje. Učinili tak navzdory silnému tlaku Spojených států, které Huawei podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu a zařadily ji na takzvanou černou listinu, což jí stěžuje podnikání. Společnost proto už koncem září uvedla, že začala vyrábět základnové stanice pro sítě 5G bez amerických součástek.

Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama