10-nejvetsich-hackerskych-pocinu-vsech-dob
Novinka 10 největších hackerských počinů všech dob

10 největších hackerských počinů všech dob

Stančík Martin

Stančík Martin

29. 11. 2005 00:00 12

Na webu DNAindia.com se objevilo 10 největších hackerských počinů, které se kdy staly - a jde o příběhy mnohdy i velmi úsměvné...

Reklama

Na začátek bych chtěl upozornit na rozdíl mezi pojmy "hacker / hacking" (ten by bylo možno nazvat mistrovským programováním spojeným s hlubokou znalostí systémů) a "cracking" což je snaha o "nabourání" se do cizích počítačových systémů. Občas se stane, že někteří hackeři se pokusí obejít zabezpečení systémů (potřebují to k práci, chtějí zjistit podstatu věci), a provedou "benigní" (nezhoubný) cracking - hackerská etika zde velí nepáchat žádnou škodu. Část hackerské komunity cracking odsuzuje. Následující odstavec je tedy spíše mixem známých případů  "hackingu" a "crackingu".

Začátek devadesátých let

Kevin Mitnick, dříve "král všech hackerů", nyní bezpečnostní konzultant, se naboural do počítačových systémů největších světových firem zabývajících se technologiemi a komunikacemi -  Nokia, Fujitsu, Motorola, a Sun Microsystems. V roce 1995 pak byl Mitnick zadržen FBI, o pět let později byl však propuštěn na podmínku.

Listopad 2002

Brit Gary McKinnon byl v listopadu roku 2002 zatčen za to, že se naboural do více než 90 počítačů americké armády. Nyní je McKinnon souzen ve Velké Británii (slyšení je naplánováno na dnešek).

1995

Rus Vladimir Levin se vůbec jako první pomocí internetu naboural do banky, z které si vybral peníze (konkrétně to byla Citibank a Levin ukradl 10 milionů dolarů). Interpol jej zadržel v tomtéž roce ve Velké Británii poté, co peníze převedl na své bankovní účty ve Spojených Státech, Finsku, Holandsku, Německu a Izraeli.

1990

Tak tohle se opravdu povedlo: Jedna rádiová stanice v Los Angeles vyhlásila soutěž ve které se hrálo o Porsche 944S2 - stačilo jen zavolat na určité telefonní číslo jako 102. volající. Kevin Poulsen se tedy rozhodl, že se zmocní městské telefonní sítě a zajistí tak, že bude právě 102. Opravdu se mu to podařilo, avšak ještě v tom samém roce byl zadržen a odsouzen na 3 roky ve vězení. Nyní je z něj "senior editor" na známých Wired News.

1983

Opět Kevin Poulsen. Tentokrát však v nepříliš známé kauze, kdy se ještě jako student naboural do globální počítačové sítě Arpanet, kterou celou ovládl.

10 největších hackerských počinů všech dob
i Zdroj: PCTuning.cz

1996

Američan Timothy Lloyd nasadil nebezpečný software do sítě společnosti Omega Engineering, která byla hlavní dodavatel komponent pro NASA a Americké námořnictvo. Pomocí tohoto programu Lloyd zlikvidoval software, který Omega používala k výrobnímu procesu. Firma tím ztratila 10 milionů dolarů.

1988

Další Američan Robert Morris vyrobil vůbec prvního červa. Morris na internet umístil 99 řádků kódu červa (prý jen experimentálně). Jeho program však shodil systém velkého množství počítačů v USA. V roce 1990 byl zadržen.

1999

David Smith napsal první virus svého druhu, zvaný Mellisa. Tento vir se rozšířil do sítí více než 300 společností na celém světě a způsobil škody neuvěřitelných 400 milionů dolarů. Smith za to dostal pět let ve vězení.

2000

MafiaBoy, jehož pravá identita nebyla prozrazena se naboural na největší weby světa jako eBay, Amazon či Yahoo. Získal přístup k 75 počítačům a 52 sítím. V tom samém roce byl zadržen.

1993

A náš TOP 10 uzavřeme útoky skupiny Masters of Deception, jenž se zaměřovala na americké telefonní systémy. Skupina se mimo jiné nabourala do systému Národního bezpečnostního úřadu, AT&T, a The Bank of America.

Co se s poslední skupinou stalo nevím, avšak jak jste si jistě všimli, většina útočníků dostala několikaleté odnětí svobody, takže nepochybuji o tom, že i v tomto případě úřady zakročily...

Zdroj: DNAindia.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama