usa-uvalily-sankce-na-cinske-firmy-vyvijejici-umelou-inteigenci
Novinka USA uvalily sankce na čínské firmy vyvíjející umělou inteigenci

USA uvalily sankce na čínské firmy vyvíjející umělou inteigenci

Mirek Kočí

Mirek Kočí

8. 10. 2019 14:06 1

Americká vláda umístila na černou listinu 28 čínských firem, které vyvíjení technologie pro rozpoznávání tváře. Podle USA spolupracují s vládou v Pekingu, která má AI používat k tomu, aby rozpoznala, který obyvatel země je příslušníkem muslimské menšiny Ujgurů.

Reklama

Mezi společnostmi, které jsou na takzvaném blacklistu americké administrativy, najdeme například poskytovatele kamerových systémů Hikvision či přední firmy zaobírající se vývojem umělé inteligence jako SenseTime, Megvii či iFlytek. Sankce dopadly i na bezpečnostní agenturu SenseNets či start-upy Yitu a CloudWalk.

Podle různých zpráv Čína velmi podrobně monitoruje život asi 2,5 milionu obyvatel, většinou Ujgurů. A to 24 hodin denně. Počítačové technologie mají být zabudované v síti pouličních kamer a rozlišovat, jestli je daný člověk příslušníkem muslimské menšiny, nebo ne.

Americký deník The New York Times již dříve uvedl, že je to vůbec poprvé, kdy nějaký stát využívá umělou inteligenci k rasovému profilování. Peking by měl umělou inteligenci využívat hlavně v autonomní oblasti Sin-ťiang, kde většina Ujgurů žije.

USA uvalily sankce na čínské firmy vyvíjející umělou inteigenci
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama