amd-odlozilo-vydani-sestnactijadra-ryzen-9-3950x-nejspis-nema-dost-kvalitnich-cipu
Novinka AMD odložilo vydání šestnáctijádra Ryzen 9 3950X. Nejspíš nemá dost kvalitních čipů

AMD odložilo vydání šestnáctijádra Ryzen 9 3950X. Nejspíš nemá dost kvalitních čipů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 9. 2019 19:00 10

Společnost AMD od dva měsíce odkládá uvedení šestnáctijádrového procesoru Ryzen 9 3950X. Podle serveru Digitimes za to nemohou plně vytížené linky TSMC, jak se dříve spekulovalo, nýbrž nedostačující takty čipů. Kvalitních kousků křemíku, které by firma potřebovala pro komerční uvedení procesoru, zřejmě není dostatek.

Reklama

Tchajwanský server neupřesňuje, s kterou částí frekvencí má AMD u Ryzenu 9 3950X problém. Možná čipy nedosahují základní frekvence 3,5 GHz při zatížení všech jader a stanovené maximální spotřebě 105 TWP, nebo nezvládají maximální turbo v jednovláknové zátěži, což je mimochodem stanoveno na 4,7 GHz. Případně může jít o kombinaci obojího. AMD musí nyní výrobu společně s TSMC vyladit dostatečně rychle, aby nastřádalo více kvalitních čipů.

Závěrem připomeňme, že AMD Ryzen 9 3950X je čip určený pro běžné desktopové počítače a základní desky se socketem AM4. Nabízí šestnáct jader a třicet dva vláken, má 64 MB L3 cache (dělené na 4 × 16 MB) a TDP 105 W.

AMD odložilo vydání šestnáctijádra Ryzen 9 3950X. Nejspíš nemá dost kvalitních čipů
i Zdroj: PCTuning.cz

Doporučená cena procesoru je stanovena na 749 dolarů, což je v přepočtu zhruba 17 tisíc korun bez daně. Nyní vše závisí nicméně na tom, jak vše dopadne. Jestliže dobře, procesoru v obchodech se dočkáme v listopadu, tedy o dva měsíce později, než AMD slibovalo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama