the-inquirer-vyzyva-nvidii-a-ati-na-vytrvalostni-souboj
Novinka The Inquirer vyzývá nVidii a ATi na vytrvalostní souboj

The Inquirer vyzývá nVidii a ATi na vytrvalostní souboj

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

25. 11. 2005 00:00 27

ATi ve svých propagačních materiálech kritizovala nVidii a její GeForce 7800GTX 512: prý nemůže díky extrémnímu přetaktování čipu přežít více než 1170 hodin provozu v zátěži. Deník The Inquirer, zabývající se převážně hardwarem, vyzval oba výrobce grafických čipů na neobvyklý maraton - kdo přežije 1170 hodin, 11 minut a 7 sekund nepřetržitého běhu aplikací orientovaných na zatížení grafické karty?

Reklama

ATi se ve své prezentaci s názvem "Act of Desperation" opřela do nVidie. GeForce 7800GTX 512 je podle ní taktována příliš vysoko, a tak se velmi brzo porouchá. Dále je kritizována dostupnost GTX 512ky - to ATi dokládá citátem ze serveru HKEPC, podle nejž se GTX 512 vyrobí pouze 1 várka, a tak o široké dostupnosti nemůže být ani řeč. Pravdou však je, že ATi by si měla nejdříve zamést před vlastním prahem - Radeon X1800XT stále ještě není ke koupi.

Své si karty nVidie vyslechly kvůli slabšímu výkonu dynamic branchingu a kvalitě anizotropního filtrování. Vše samozřejmě podloženo úryvky z článků BeHardware, Digit-Life a Hexus.net.

The Inquirer však vzal ATi za slovo právě kvůli slidu poukazující na pochybnou životnost GTX 512:

The Inquirer vyzývá nVidii a ATi na vytrvalostní souboj
i Zdroj: PCTuning.cz

Na základě této části prezentace vyhlašuje The Inquirer duel mezi ATi a nVidií, konkrétně Radeonem X1800XT a GeForce 7800GTX 512. Výrobce může dodat pouze kartu samotnou, dvě karty pro SLI/CrossFire nebo rovnou celý systém. Celých 1170 hodin, 11 minut a 7 sekund (téměř 49 dní) poběží na dvou systémech programy zatěžující GPU na 100%, použito bude rozlišení 1280x1024 a maximální možné nastavení AA/AF.

Teplota karet bude monitorována jednak jednou za 8 hodin laserově zaměřovaným bezkontaktním teploměrem a jednak softwarovou utilitou, která bude snímat teploty ze senzorů 24 hodin denně. The Inquirer předvídá, že během duelu bude vyrenderováno 22083010560000 pixelů. Nemám ponětí, jak k takovému číslu došli, ale zní to rozhodně zajímavě...

V každém případě doufám, že ATi a nVidia přijmou tuto výzvu a že budeme moci s napětím sledovat, která karta si lépe povede v maratonu, během jehož průběhu stihnou všichni aktéři patřičně zastarat, jak už tomu ve světě hardware bývá.

Zdroj: The Inquirer, techPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama