huawei-mate-30-pro-nedostane-plnohodnotny-android-firma-presto-riskne-prodej
Novinka Huawei Mate 30 Pro nedostane plnohodnotný Android, firma přesto riskne prodej

Huawei Mate 30 Pro nedostane plnohodnotný Android, firma přesto riskne prodej

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 8. 2019 12:00 2

Připravovaný superphone Huawei Mate 30 Pro má v současnosti problém se získáním licencí ke službám Googlu, protože prodloužení výjimky udělené americkou vládou se nevztahuje na nová zařízení. Řešení situace by mohlo spočívat v požádání o výjimku společností Google, ale zatím se neví, jestli Huawei americký podnik již oslovil či nikoliv.

Reklama

Pokud se situace nějak brzy nevyřeší, celá řada Mate 30 přijde nejspíše o přístup k aktualizacím systému a k na něj navázaným službám, jako jsou obchod Google Play a také sada aplikací od Googlu (Gmail, YouTube a tak dále…). Mimo Čínu se tak tyto telefony stanou neprodejnými, což významně výrobci zkomplikuje další podnikání v oblasti chytrých telefonů.  Dodejme, že Huaweii nadále zůstává přístup k základnímu jádru Androidu, které je volně přístupné pod licencí Open Source.

 Huawei Mate 30 Pro nedostane plnohodnotný Android, firma přesto riskne prodej
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle agentury Reuters Ministerstvo obchodu Spojených států amerických obdrželo od začátku května již více než 130 žádostí o povolení spolupráce s Huaweiem, žádná výjimka ale dosud udělena nebyla. Dle jednoho z dřívějších zaměstnanců ministerstva v úřadě nikdo přesně neví, co vlastně americký prezident Donald Trump chce, a proto se všichni bojí učinit jakékoli rozhodnutí, aby si ho nepopudili proti sobě. Dálší zprávy uvádí, že Huawei zariskuje a telefony pošle do prodeje i bez služeb Googlu.

Huawei opakovaně tvrdí, že ve svých produktech chce nadále využívat operační systém Android. A nic na tom nezměnilo ani uvedení vlastního multiplatformního systému HarmonyOS.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama