test-nvidia-geforce-7800gs
Novinka Test: nVidia GeForce 7800GS

Test: nVidia GeForce 7800GS

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

23. 11. 2005 00:00 14

Anandtech otestoval novou GeForce 7800GS v několika hrách. I bez přetaktování si vede velmi dobře a místy ohrožuje i Radeon X1800XL, jehož konkurencí je vyšší model GF7800GT.

Reklama

Recenze bohužel neobsahuje žádné fotky samotné karty, takže tentokrát žádné obrázky nebudou. S betaverzí ovladačů ForceWare 81.89 byly trochu problémy - pro správnou instalaci driverů bylo potřeba upravit jeden .ini soubor. Poté již bylo vše v pořádku.

Benchmarkovalo se na sestavě s procesorem AMD Athlon 64 FX-57, deskou A8N-32SLI Deluxe a DDR pamětmi od OCZ s taktem 433MHz a časováním CL2-2-2-7.

Testovalo se v těchto hrách:

Grafy výkonu v té či oné hře naleznete pod jejím odkazem.

Jak se dalo očekávat, výkon GeForce 7800GS je někde mezi jeho silnějším sourozencem s přídomkem GT a GeForce 6800GS. Údaje z tohoto testu však berte pouze informativně - dovolím si tvrdit, že příliš neodráží realitu, neboť se testovalo pouze bez AA/AF a poté s čtyřnásobným vyhlazováním. Žádná anizotropní filtrace. Dle mého názoru se nenajde nikdo, kdo by na kartách této třídy hrál hry bez AF, protože kdo jednou okusí, těžko se filtrování vzdává ;). Možná z tohoto důvodu jsou Radeony X1800XL a XT tak pozadu - zaměříme-li se čistě na surový výkon, jsou GeForce řady 7800 vždy lepší. A možná také proto se ve Splinter Cell: Chaos Theory s 4xAA Radeon X1800XT velmi těsně dotáhl na GTX 512; s AF, které je závislé na propustnosti paměti, by pravděpodobně GTX 512 zvítězila s větším náskokem.

Také je trochu škoda, že nová GF7800GS nebyla otestována ve Far Cry a Half-Life 2, což jsou hry, ve kterých má nVidia tradičně nevýhodu.

Co říci závěrem, po tom co jsem test Anandtechu tak hrubým způsobem zkritizoval? Pokud se podíváme pouze na výsledky grafických karet nVidie a zejména pak GeForce 7800GS, zjistíme, že nový model docela dobře zapadne mezi ty stávající. Bohužel zatím nemáme žádnou přesnější představu o ceně, takže můžeme pouze konstatovat, že bude nejspíše zvolena dle výkonu, tedy někam mezi GF6800GS a GF7800GT. Až podle ceny budeme schopni posoudit, zdali je nové "GSko" dobrou či špatnou kartou - v tomto segmentu vyššího mainstreamu hodně záleží na poměru cena/výkon, ostatně jako všude kromě top-endu.

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama