s-huawei-nechceme-vubec-obchodovat-rekl-trump-firma-ceka-na-prodlouzeni-licence
Novinka S Huawei nechceme vůbec obchodovat, řekl Trump. Firma čeká na prodloužení licence

S Huawei nechceme vůbec obchodovat, řekl Trump. Firma čeká na prodloužení licence

Mirek Kočí

Mirek Kočí

19. 8. 2019 12:30 1

Situace kolem Huawei opět nabírá na obrátkách. Prezident Donald Trump v uplynulých hodinách totiž popřel, že by měl v úmyslu poskytnout čínskému gigantu odklad sankcí a prodloužit mu tak možnost nakupovat nezbytně nutné komponenty od amerických výrobců. Americké ministerstvo obchodu má přitom prodloužit dočasné všeobecné povolení pro americké firmy k obchodování s Huawei na dalších 90 dní během dnešního dne.

Reklama

Před návratem do Washingtonu Trump v rozhovoru s novináři uvedl: „Opravdu nechceme obchodovat s Huawei. O všem budeme rozhodovat v ne tak vzdálené budoucnosti.“ Mimo to americký prezident rovněž zopakoval, že čínská společnost představuje riziko pro národní bezpečnost USA.

I přes silná Trumpova slova je však pravděpodobné, že ministerstvo obchodu USA „dočasnou všeobecnou licenci“ o 90 dní nakonec prodlouží, a to jako gesto dobré vůle pro další obchodní jednání s Čínou. Bez zvláštního povolení Huawei nemůže nakupovat k výrobě nových produktů americké komponenty.

Huawei je jedním z největších výrobců telekomunikačních zařízení na světě. V současnosti firma čelí kritice západu za svůj údajný vztah s čínskou vládou, podnik to ale od samého začátku popírá. 

Výrobce se nicméně chce s USA dohodnout na účinných opatřeních, které zaručí bezpečnost jeho produktů. Už dříve Huawei přitom uvedl, že je připraven s vládami jednotlivých zemí uzavřít dohody „nešpiclování“.

“Huawei is a company we may not do business with at all.”

Trump again called the Chinese tech company a “national security threat” while speaking to reporters pic.twitter.com/Q1rs6Q0hjc

— Bloomberg TicToc (@tictoc) August 18, 2019

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama