test-referencni-desky-s-cipsetem-via-k8t900
Novinka Test referenční desky s čipsetem VIA K8T900

Test referenční desky s čipsetem VIA K8T900

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

22. 11. 2005 00:00 9

Že VIA rozeslala různým serverům zaměřených na hardware referenční desky se svým novým čipsetem K8T900, již víme. Jedna z nich dorazila do redakce bit-tech.net a byla v testech postavena proti soupeři velmi těžké váhy - slavné DFI LanParty SLI-DR. A nutno říci, že si vůbec nevedla špatně.

Reklama

Nejprve si prohlédněme schématický diagram čipové sady K8T900 + VT8251:

Test referenční desky s čipsetem VIA K8T900
i Zdroj: PCTuning.cz

O parametrech a schopnostech jak northbridge K8T900, tak southbridge VT8251 jsme toho již napsali dost, takže nemá smysl se opakovat. Za zmínku stojí technologie RapidFire, která má zvýšit výkon PCI Express sběrnice snížením prodlev (latencí), zlepšením kvality signálu a snížení spotřeby elektrické energie.

Test referenční desky s čipsetem VIA K8T900
i Zdroj: PCTuning.cz

K zajímavostem na referenční desce. Ono "cosi" mezi PCIe x16 sloty je přepínač, kterým může uživatel volit mezi PCIe x16 módem nebo x8 + x8 módem pro zapojení dvou grafických karet. Kuriozitou je, že ačkoli má southbridge VT8251 vestavěný síťový adaptér pro 100Mbit LAN, deska má jeden Ethernet port s podporou Gigabit Ethernet. Ten je totiž připojen na nezávislý ovladač od Marvelu. Motherboard je dále vybaven integrovanou WiFi 802.11g (54Mb/s) bezdrátovou síťovou kartou.

A nyní se již podívejme na testy. Obě srovnávané sestavy byly (až na desku, samozřejmě) totožné. Poháněl je procesor AMD Athlon 64 FX-57, kterému sekundoval 1GB operační paměti v dual-channelu, grafická karta byla GeForce 7800GT od BFG taktovaná na 425/1050MHz.

Výsledky byly až překvapivě vyrovnané; v teoretických testech nebyly rozdíly větší než několik procent. Ve hrách (benchmarkovalo se ve Far Cry a Doomu 3 na nízké a vysoké detaily) byla rychlejší deska od DFI, největší odstup byly 4 snímky za sekundu, avšak při absolutních hodnotách 162,3 a 166,4 FPS se to dá považovat za zanedbatelné.

Recenzent také pro zajímavost zkoušel zapojit dvě GeForce 7800GT do SLI. Nebudu vás napínat - nefunguje to. Možná se SLI povede zprovoznit nějakým nadšencům úpravou ovladačů či BIOSu, ale to je zatím ve hvězdách. Crossfire by však s trochou štěstí fungovat mohlo, neboť ATi nemá v driverech tak propracované ochranné mechanismy na kontrolu použitého čipsetu, jako nVidia. Co však bude fungovat na 100%, je MultiChrome s kartami S3.

Závěrem musím přiznat, že mě výsledky K8T900 vcelku příjemně překvapily. Po dlouhé době, kdy jedinou kloudnou volbou pro AMD s PCI Express byla nForce4, má nVidia docela namále - tuhá konkurence přijde jak od ATi v podobě RD580, tak od VIA. K8T900 by mohl rozdrtit konkurenci hlavně nižší cenou. Bohužel nevíme nic o schopnostech přetaktování, které tento čipset nabídne. Připomínám však, že toto závisí z velké míry také na výrobci desky.

Zdroj: bit-tech.net

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama