huawei-sankce-nenici-za-pul-roku-prodal-118-milionu-smartphonu
Novinka Huawei sankce neničí. Za půl roku prodal 118 milionů smartphonů

Huawei sankce neničí. Za půl roku prodal 118 milionů smartphonů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

31. 7. 2019 13:30

Společnost Huawei, který je od května na černé listině Spojených států, oznámila své hospodářské výsledky za první polovinu roku. Tržby firmě stouply na 401,3 miliardy juanů (1,34 bilionu Kč) ze 325,7 miliardy juanů před rokem, a to navzdory intenzivní antikampani.  Čistá zisková marže za první pololetí 2019 činila 8,7 procent.

Reklama

V rámci consumer business dosáhly tržby Huawei za první čtvrtletí 220,8 miliardy čínských juanů. Dodávky chytrých telefonů společnosti (včetně mobilů značky Honor) představovaly 118 milionů kusů, což znamená meziroční nárůst 24 procent. Společnost také dosáhla rychlého růstu v dodávkách tabletů, počítačů a chytrých doplňků.

V rámci carrier business dosáhly tržby Huawei 146,5 miliardy čínských juanů. Firma zaznamenala stabilní růst výroby a dodávek vybavení pro bezdrátové sítě. K dnešnímu dni Huawei získal 50 komerčních smluv na sítě 5G a na trhy po celém světě dodal již 150 000 základnových stanic.

Huawei sankce neničí. Za půl roku prodal 118 milionů smartphonů
i Zdroj: PCTuning.cz

Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení a druhým největším výrobcem chytrých telefonů. Spojené státy podezírají výrobce ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to ale od samého začátku popírá. Donald Trump v polovině května zařadil Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty.

Před zapojením Huaweie do stavby klíčové infrastruktury varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Čínský technologický gigant nařčení odmítl.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama