apple-kupuje-cast-intelu-bude-vyrabet-vlastni-5g-modemy
Apple Novinka Apple kupuje část Intelu, bude vyrábět vlastní 5G modemy

Apple kupuje část Intelu, bude vyrábět vlastní 5G modemy

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 7. 2019 15:30

Americká technologická společnost Apple koupila většinový podíl v modemové divizi Intelu. Výrobce iPhonů tak učinil velký krok směrem k výrobě vlastních čipů pro mobilní telefony, zejména těch 5G. Hodnota akvizice, o které se hovořilo několik posledních dní, je jedna miliarda dolarů, tedy 22,9 miliardy korun.

Reklama

Podle dohody přejde přibližně 2 200 zaměstnanců Intelu pod křídla Applu. Ten získá navíc i kompletní duševní vlastnictví předmětné divize spolu se všemi patenty, vybavením a nájemními smlouvami. V kombinaci s vlastním portfoliem bude Apple vlastnit již přes 17 000 patentů pro bezdrátové mobilní technologie. Intel si nicméně ponechal práva na vývoj modemů pro osobní počítače, průmyslové vybavení nebo autonomní auta.

Apple se v oblasti bezdrátových mobilních technologií vždy spoléhal na externí dodavatele. V posledních měsících se však podnik dostal do dlouhotrvajícího právního sporu s dodavatelem Qualcomm, a to kvůli jeho praktikám při licenci patentů. V dubnu se obě firmy dohodly na urovnání, podmínkou ovšem bylo, že Apple ve svých iPhonech začne znovu používat modemové čipy Qualcommu. Nedlouho poté ovšem Intel uvedl, že ukončí podnikání s modemy pro chytré telefony.

Apple kupuje část Intelu, bude vyrábět vlastní 5G modemy
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky akvizici se Apple stane silnějším hráčem při jednání o licencích pro technologii 5G s jejich majiteli, například s Nokií, Ericssonem nebo Huaweiem. Dohoda také umožní Applu vyrábět si vlastní modemové čipy určené pro budoucí iPhony s podporou 5G.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama