ruce-pryc-od-programu-vlc-obsahuje-kritickou-bezpecnostni-chybu
Novinka Ruce pryč od programu VLC, obsahuje kritickou bezpečnostní chybu

Ruce pryč od programu VLC, obsahuje kritickou bezpečnostní chybu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 7. 2019 13:45 14

Každý, kdo používá populární program VLC, by se měl mít na pozoru. Videopřehrávač totiž obsahuje vysoce kritickou chybu, díky které mohou počítačoví piráti ovládnout jejich počítač. Upozornil na to německý tým CERT Bunt.

Reklama

Bezpečnostní nedostatek obsahuje nejnovější verze přehrávače VLC Media Player 3.0.7.1 a protože CERT Bunt chybu vyhodnotil jako „velmi nebezpečnou“, což je druhá nejvyšší úroveň, neměli by uživatelé až do příchodu opravené verze přehrávač používat.

Datum vydání aktualizace bohužel dosud nebyl upřesněn. Vývojáři organizace VideoLAN, která za VLC stojí, už na nové verzi nicméně pracují. Aktualizace je prozatím hotová ze zhruba šedesáti procent.

Co se týče zranitelnosti samotné, tak zatím naštěstí nebyl zaznamenám žádný útok, který by chybu zneužíval. Po medializaci, kdy se o ní kyberzločinci dozvěděli, se tak ale zřejmě dříve či později stane.

V mezidobí, než dojde k vydání nové verze VLC, mohou uživatelé sáhnout po několika bezpečnějších alternativách: například KMPlayeru nebo Kodi. 

Update: Tvůrci, kteří vyvíjí přehrávač VLC, se brání, že by jeho nová verze obsahovala chybu. Upozornil na to server idnes. Program prý pro uživatele žádné nebezpečí nepředstavuje. Celá věc se má tak, že při testování v Německu byla použita starší verze linuxové distribuce Ubuntu s problematickou knihovnou libebml, kterou může VLC využívat. Chyba, kterou obsahovala, je však již několik měsíců opravena.

Ruce pryč od programu VLC, obsahuje kritickou bezpečnostní chybu
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama