intel-planuje-obmenu-celeronu-d
Novinka Intel plánuje obměnu Celeronů D

Intel plánuje obměnu Celeronů D

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

17. 11. 2005 00:00 23

Procesory Intel Celeron D si za dobu své existence vytvořily vcelku nechvalnou pověst mezi zkušenějšími uživateli - kvůli kritickému nedostatku L2 cache je výkon hlavně ve hrách velmi neuspokojivý. Situaci možná zachrání 65nm výrobní proces a jádro Cedar Mill.

Reklama

Celerony D jsou stále hojně kupovány hlavně do kancelářských strojů. Low-endové Semprony od AMD, které v kompletu se základní deskou vyjdou mnohdy levněji a navíc je při stejné frekvenci rozdíl oproti dražším Athlonům 64 spíše směšný, však začínají nebezpečně ohrožovat pozici Celeronů. K tomu se ještě přidává nedostatek čipsetů i915G a neschopnost firem VIA a SiS dodat obdobné řešení s podporou PCI Express, a problém je na světě.

Vše se má změnit - někdy v polovině příštího roku (kdy už se neočekávají problémy s dodávkami čipsetů) mají přijít inovované Celerony D založené na jádře Cedar Mill. Hlavním rozdílem oproti předchozí generaci bude 512kB L2 cache, čímž by se levné procesory mohly konečně dotáhnout na výkon srovnatelný s Pentii 4 s jádrem Northwood. Přičtěte výhodnější cenu díky pokročilejšímu výrobnímu procesu a z něj také plynoucí lepší taktovatelnost a snad i spotřebu (za kterou jsou současné procesory Intelu architektury NetBurst soustavně kritizovány) a AMD bude mít co dělat, aby uhájilo prodeje svých Sempronů.

Prvními Celerony D s jádrem Cedar Mill budou modely 352 a 356 s frekvencemi 3,2GHz a 3,33GHz, což nasvědčuje tomu, že takt FSB zůstane na 533MHz.

Zdroj: DigiTimes, X-bit labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama