amd-se-brani-ze-tajne-dodavalo-procesorove-technologie-cine
Novinka AMD se brání, že tajně dodávalo procesorové technologie Číně

AMD se brání, že tajně dodávalo procesorové technologie Číně

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 7. 2019 17:30 2

Podle serveru Wall Street Journal čelí AMD obvinění, že sdílelo s čínskou firmou Sugon Information Industry informace o technologiích, které mohly ohrožovat národní bezpečnost Spojených států. Známý výrobce grafických karet a procesorů veškerá obvinění odmítl.

Reklama

Příběh, na který známý deník upozornil, se točí kolem tříleté spolupráce AMD se společností Sugon Information Industry. O té se ví, že se zabývá stavbou superpočítačů a je podporovaná čínskou vládou. Oba podniky mají mezi sebou uzavřenu dohodu o sdílení informací. Problém ale spočívá v tom, že AMD úmyslně odstranilo hardwarové šifrování a umožnilo tak Sugonu přístup k citlivým datům o mikroarchitektuře X86.

Zdroje, které s WSJ hovořily, navíc tvrdí, že AMD vytvořilo „složitou strukturu“ mezi oběma podniky, aby bylo možné obcházet americké zákony. AMD se proti těmto tvrzením ohradilo s tím, že technologie, které se Sugonem sdílelo, zabezpečilo dostatečně na to, aby ochránilo své duševní vlastnictví a druhá strana tak nemohla využít reverzního inženýrství.

AMD se brání i tím, že o spolupráci se Sugon Information Industry proaktivně informovalo ministerstvo obchodu a poskytlo mu veškeré informace. Úřad neměl proti spolupráci žádných námitek.

Sugon Information Industry mělo na licenčních poplatcích AMD zaplatit přibližně 293 milionů dolarů. Dalších 371 milionů dolarů přinesly výrobci grafik a procesorů prodeje většinových podílů v továrnách v Číně a Malajsii.

AMD se brání, že tajně dodávalo procesorové technologie Číně
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama