niagara-osmijadrovy-serverovy-procesor-od-sunu
Novinka Niagara: osmijádrový serverový procesor od Sunu

Niagara: osmijádrový serverový procesor od Sunu

Novák Radek

Novák Radek

15. 11. 2005 00:00 3

Nové procesory UltraSparc T1 až s osmi jádry mají dopomoci Sunu návrat na výsluní v oblasti serverových počítačů. Jeho riscové procesory SPARC doposavaď ve výkony pokulhávaly za konkurencí a T1 by měl být ten, který tento handicap hodlá změnit.

Reklama

Jako většina nových výrobků, UltraSparc T1 s kódovým označením Niagara má být podle marketingového oddělení jako vždy „lepší, rychlejší, výkonnější ...“ a tentokráte to i vypadá, že by mohlo mít i pravdu.

Niagara má být k dispozici ve variantách se čtyřmi, šesti (SUN tak udá procesory, u kterých se nepovedlo vyrobit všech osm jader) a osmi jádry a běžet na frekvenci 1,2 Ghz. To se sice může zdát málo, ale musíme si uvědomit, že je určen pro serverové stanice, kde je důležité zpracování většího množství dat najednou, paralelně a v tomto případě mají právě procesory s více jádry obrovskou výhodu. Navíc každé jádro je schopno zpracovat až čtyři vlákna, což znamená že Niagara umí zpracovávat souběžně až 32 vláken.

Niagara: osmijádrový serverový procesor od Sunu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejen větší výkon ve zpracování paralelních instrukcí má být hlavní výhodou Niagary – tou další je jeho spotřeba 70W, což je méně než 10W na jedno jádro, což je velmi úctyhodné číslo. Zvláště v dnešní době, kdy se na spotřebu procesorů dává stále větší důraz – ať již kvůli vlivu na životní prostředí v důsledku větší spotřeby, nebo problémům se zbytkovým teplem (které například v hojně osazených serverových místnostech tvoří velké problémy).

Niagary budou použity v nové řadě procesorů Sun Fire s nainstalovaným operačním systémem Sunu Solaris. Sun se sice chlubí, že díky Niagaře předběhl konkurenci o několik let (podle jeho vyjádření až o pět), ale vzhledem k tomu, co se odehrává okolo společného dítka společností Sony a IBM – procesoru Cell (taktéž procesor s osmi jádry), bych si tím tak moc jist nebyl. Cell velmi jednoznačně míří do oblasti serverových počítačů, nedávno byly už představeny i vývojové nástroje pro Linux a emulátory Cellu, takže se Sun může konkurence dočkat dříve než si vůbec myslí.

Zdroj: AnandTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama