blizka-budoucnost-cipsetu-od-ati
Novinka Blízká budoucnost čipsetů od ATi

Blízká budoucnost čipsetů od ATi

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

10. 11. 2005 00:00

Anandtech zveřejnil malý výhled do budoucnosti čipsetů od ATi. Brzy bychom se měli dočkat například integrovaného grafického řešení podobného Radeonu X700.

Reklama

Koncem roku by měla ATi vypustit nový northbridge s označením RS485. Ten je pinově kompatibilní se staršími severními můstky RS480 a RS482 a zdá se, že jediným rozdílem bude vyšší takt integrovaného grafického akcelerátoru, založeného na architektuře Radeonu X300. RS690 má být vydán přibližně ve stejnou dobu a jeho integrované grafické jádro bude založeno na čipu RV410 (Radeon X700), ještě však není známo, zdali bude aktivních všech 8, nebo pouze 4 pixel pipelines. I RS690 bude pinově kompatibilní s ostatními IGP northbridgi ATi.

Southbridge SB450 neměl příliš velký úspěch a výrobci raději osazovali alternativy od ULi. ATi hodlá vydat SB460 - možná jde o upravenou verzi, většina indícií však nasvědčuje spíše tomu, že jde o totožný čip s SB450. Společně s RS690 se objeví také jižní můstek SB600, o kterém toho zatím moc nevíme, kromě toho že bude s ostatními southbridgi pinově kompatibilní - jak jinak...

A jak to vypadá s Crossfire? Pro příznivce tohoto duálního grafického řešení vydá ATi northbridge RD580. To bude podporovat 36 PCI Express linek, z čehož 32 bude možno použít pro dvojité PCIe x16 Crossfire. Přínos výkonu by se mohl projevit nejpravděpodobněji u "bezpropojkového Crossfire" na Radeonech řady X1600. Výrobci desek se však na RD580 příliš netváří - mnoho z nich teprve nedávno rozjelo prodej motherboardů se starším RD480 a tato investice se jim ještě nestačila vrátit.

Když už mluvíme o Crossfire, na Radeon X1800XT "Crossfire Edition" si ještě počkáme, nejspíše až do příštího roku. Master karty top-endové grafické karty ATi se totiž začnou ve velkém vyrábět až 4. prosince. Nemusíte však věšet hlavu - Master karty níže taktovaného Radeonu X1800XL by měly být k sehnání už nyní.

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama