check-point-coinhive-skoncil-presto-kryptominery-dominuji
Novinka Check Point: CoinHive skončil, přesto kryptominery dominují

Check Point: CoinHive skončil, přesto kryptominery dominují

Mirek Kočí

Mirek Kočí

2. 5. 2019 14:00

Check Point zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého v březnu navzdory konci některých kryptominerů, jako je CoinHive, jde stále o nejrozšířenější typ škodlivých kódů zaměřených na organizace. Vydán byl zároveň i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

Reklama

Česká republika se v žebříčku i nadále drží mezi bezpečnějšími zeměmi a v březnu jí patřila 121. příčka, což je jen drobná změna oproti únorové 115. pozici. Slovensko se umístilo na 123. místě. Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila znovu Etiopie.

Kryptominery CoinHive a Authedmine ukončily své těžební služby 8. března. Poprvé od prosince 2017 tak klesl CoinHive z první příčky, ale navzdory tomu, že v březnu fungoval pouze osm dní, byl stále 6. nejrozšířenějším malwarem, na svém vrcholu měl dopad na 23 % organizací po celém světě. Kryptominery CoinHive a Authedmine měly v březnu i přes ukončení činnosti velmi výrazný dopad i na české organizace.

V průběhu března byly tři z pěti nejrozšířenějších škodlivých kódů kryptominery - Cryptoloot, XMRig a JSEcoin. Cryptoloot se vůbec poprvé dostal na čelo Indexu hrozeb, těsně následoval modulární trojan Emotet. Oba škodlivé kódy měly dopad na 6 % společnosti po celém světě. XMRig je třetí nejoblíbenější malware, dopad měl na 5 % organizací. Škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podniková mobilní zařízení vévodil v březnu malware Hiddan, který na druhou příčku odsunul hackerský nástroj Lotoor. Na třetí příčce skončil znovu modulární backdoor Triada.

Check Point: CoinHive skončil, přesto kryptominery dominují
i Zdroj: PCTuning.cz

Check Point také analyzoval nejčastěji zneužívané kyberzranitelnosti. Kyberzločinci se pro útoky na podnikové sítě snažili zneužívat znovu především zranitelnost CVE-2017-7269, která měla celosvětově dopad na 44 % organizací. Zranitelnost Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure měla dopad na 40 % organizací po celém světě a zranitelnost OpenSSL TLS DTLS Heartbeat Information Disclosure na třetím místě ovlivnila také 40 % společností.

Firma analyzovala i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Na první místo se z únorové páté příčky vyhoupl kryptominer JSEcoin, který zcela dominoval a měl vliv na 38 procent českých společností. CoinHive měl i přes své odstavení stále ještě poměrně výrazný dopad, kryptominery celkově opět ovládly český žebříček. Zajímavé je i srovnání dopadu v ČR a ve světě, zejména u kryptominerů je to způsobeno pravděpodobně propojením konkrétních kryptominerů s některými oblíbenými českými webovými stránkami.

Zdroj: Check Point

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama