huawei-je-pripraven-podepsat-smlouvy-o-nespionazi
Novinka Huawei je připraven podepsat smlouvy o nešpionáži

Huawei je připraven podepsat smlouvy o nešpionáži

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 4. 2019 15:00 6

Huawei dlouhodobě čelí podezření, že vláda v Pekingu využívá jeho produkty ke špionáži. Ke zmírnění spekulací by mělo přispět nejen nedávné otevření bruselského Centrum transparentní kybernetické bezpečnosti, ale i rozhovor, který poskytl CNN zakladatel a předseda představenstva firmy Žen Čeng-fej. V něm mimo jiné prohlásil, že jeho společnost je připravena podepsat se zeměmi, kde působí, smlouvy o nešpionáži, jakož i o závazku, že společnost neinstaluje do svých zařízení tzv. backdoors.

Reklama

„Říkáme západním státům, že s nimi můžeme podepsat smlouvy o tom, že neinstalujeme backdoors a smlouvy o nešpionáži. Čínská vláda prohlásila, že může takový typ smluv podepsat rovněž,“ prohlásil Žen.

„Jang Ťie-čch’, člen politbyra Ústředního výboru Komunistické strany Číny a šéf komise pro zahraniční záležitosti, řekl na nedávné bezpečnostní konferenci v Mnichově, že čínská vláda především požaduje po čínských firmách, aby dodržovaly mezinárodní zákony, jakož i pravidla v zemích, kde působí. Také uvedl, že v Číně neexistuje zákon, který by firmám ukládal instalovat do svých zařízení zadní vrátka nebo shromažďovat informace špionážního charakteru. Jedná se o oficiální prohlášení čínské vlády světu,“ zdůraznil Žen.

„Pokud některá země chce takovou dohodu s čínskou vládou podepsat, aby se ujistila, že čínské společnosti nikdy neinstalují backdoors a nebudou shromažďovat informace špionážní povahy, Huawei bude podpis takových smluv jedině podporovat,“ řekl Žen Čeng-fej jednoznačně. Aby vyvrátil možné trvající pochybnosti západních zemí, nabídl, že v případě smlouvy mezi příslušnou zemí a Huawei je ochoten přizvat k podpisu také čínskou vládu.

 Huawei je připraven podepsat smlouvy o nešpionáži
i Zdroj: PCTuning.cz

Jaká je budoucnost Huawei?

K tématu aktuálního stavu firmy, kterou založil, Žen v rozhovoru uvedl: „Nebojím se o přežití Huawei. Naše prodeje v lednu a únoru 2019 meziročně vzrostly o 35,8 %. Myslíme si, že letos nás čeká velmi silný růst a možná budeme dokonce muset přijmout opatření, abychom růst společnosti nějak regulovali.“

Žen také hovořil o cenové politice Huawei. Zdůraznil, že v oblasti nastavování vyšších cen se musí inspirovat u Applu, tak, aby se mohli uživit i konkurenti Huawei. „Nebudeme se snažit ždímat trh snižováním cen. Navzdory veškerému tlaku, pod kterým aktuálně jsme, budeme své výrobky prodávat za odpovídající ceny.“ Na otázku, zda myslí vážně, že to, co se právě děje jeho společnosti, považuje za dobrou věc, Žen odpověděl: „ano.“

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama