ceska-aplikace-cf-hero-pomaha-prodlouzit-zivot
Novinka Česká aplikace CF Hero pomáhá prodloužit život

Česká aplikace CF Hero pomáhá prodloužit život

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 4. 2019 09:00

Zábavná aplikace CF Hero, která pomůže teenagerům s cystickou fibrózou lépe bojovat s nemocí a oddálit její progresi, je od nyní ke stažení v Google Play.

Reklama

Aplikace českého projektu CF Hero pomůže teenagerům, kteří trpí cystickou fibrózou. V období dospívání bývá pro pacienty nejtěžší dodržovat časově náročný léčebný režim. Aplikace jim hravou formou pomůže zkvalitnit a zefektivnit každodenní inhalace a dechové rehabilitace, vybudovat potřebné návyky a prodloužit život. Tým několika nadšenců, společně s Klubem nemocných cystickou fibrózou, z.s., spolupracoval více než rok s lékaři, fyzioterapeuty a psychology na tom, aby aplikaci mohli představit veřejnosti. Ode dneška je k dispozici ke stažení pro zařízení s operačním systémem Android. Aplikace by nevznikla bez podpory Nadace Vodafone.

Aplikace pro chytré telefony CF Hero pomáhá nemocným budovat dlouhodobý návyk denních inhalací. Pomocí herních prvků, humoru a hravého designu zlepšuje odhodlání mladých pacientů dodržovat léčbu. Inhalace a dechová rehabilitace je hrou, za jejíž „hraní“ se dostávají herní peníze (kysliky). Za ty lze pořídit oblečení pro svého avatara (postavičku) nebo si v Laboratoři koupit experiment, který je ztvárněn formou komixu. V komixech jsou pak vtipným způsobem a „mladým“ jazykem přiblížené běžné životní situace, které však pro člověka s CF mohou mít i fatální dopad. Aplikace poskytuje touto formou tipy a triky, jak z těchto situací vyjít bez větší úhony a předejít zdravotním komplikacím.

Česká aplikace CF Hero pomáhá prodloužit život
i Zdroj: PCTuning.cz

Pomocí znázornění správného dechového vzoru (designováno s fyzioterapeuty) pomáhá aplikace zlepšit a zefektivnit inhalační léčbu a rehabilitaci plic a zvyšuje tak pravděpodobnost delšího a kvalitnějšího života s CF, protože prevence a dodržování léčby může vést k oddálení pobytů v nemocnicích, transplantaci plic, a i tolik důležitým dnům, „kdy je mi prostě jen tak obyčejně dobře“.

Dalším z přínosů aplikace je také práce s daty o inhalacích, která lze sdílet s ošetřujícím lékařem. Ten totiž často nemá potřebnou přímou zpětnou vazbu o zdravotním stavu pacienta. Při schůzce se ptá na události, které sahají daleko do minulosti, a pacient může odpovědi, byť i nechtěně, výrazně zkreslit.

Stahujte:

Česká aplikace CF Hero pomáhá prodloužit život
i Zdroj: PCTuning.cz

Mladí pacienti s CF často kompletní a správné informace o své nemoci ani o tom, jak s ní účinně bojovat. Kvůli snadnému přenosu bakterií se nemohou stýkat mezi sebou a sdílet své zkušenosti. V období dospívání se navíc vymezují vůči svým rodičům a dalšímu okolí. Často si nemoc nechtějí ani připustit, nicméně inhalace léků a čištění dýchacích cest se musí provádět 2 – 5krát denně a dle zdravotního stavu po dobu několika desítek minut, ale i hodin. Při zdravotních komplikacích ztrácejí motivaci v tak náročném léčebném režimu pokračovat, a léčba je tak v průměru dodržována na méně než 60 %.

Cystická fibróza (dále jen CF) je závažné genetické onemocnění, které postihuje hlavně plíce. Postupně je ničí do jejich úplného selhání. Problémy se dostavují i v trávení kvůli nefunkční slinivce a často se v průběhu věku přidává cukrovka, onemocnění jater a srdce nebo osteoporóza. Prognóza dožití nemocných s cystickou fibrózou se neustále zlepšuje, nicméně zatím se nemoc nedá vyléčit. Průměrná délka života s CF v Evropské Unii je dnes 28 let (v České republice 25 let).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama