test-asus-a8n32-sli-deluxe-dualni-x16-sli-pro-amd
Novinka Test: ASUS A8N32-SLI Deluxe - duální x16 SLI pro AMD

Test: ASUS A8N32-SLI Deluxe - duální x16 SLI pro AMD

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

5. 11. 2005 00:00 25

Motherboardů s podporou dvojitého x16 SLI se poslední dobou objevuje stále více. A8N32-SLI Deluxe však není zvláštní jen touto vymožeností - v první řadě jde o high-endový základ systému, s naprosto čistým provedením a tichým heatpipe chlazením čipové sady. Podrobný test provedli na Anandtechu.

Reklama

Tabulka z Anandtechu uvádí, že čipset se skládá z northbridge nVidia nForce SPP 100 a southbridge nForce4 SLI. Právě touto kombinací bylo docíleno počtu 32 PCIe linek k dispozici pro grafické karty. Deska je určena pro procesory Athlon 64, X2 a FX do Socketu 939.

Test: ASUS A8N32-SLI Deluxe - duální x16 SLI pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Layout desky je zkrátka bezchybný - nenajdete jediný závažnější problém. Snad jen ten jeden červený SATA port je na svém místě takový osamocený a hůře přístupný, ale rozhodně to není žádná katastrofa. Počet PCI slotů musel být podřízen SLI, proto vám při zapojení dvou grafických karet s dvouslotovým chlazením zbyde pouhý jeden PCI a jeden PCIe x4 slot.

Výbava desky je velmi bohatá a dovedně vyvažuje nedostatek PCI slotů. Na southbridge nForce4 SLI lze připojit až 4 ATA133 zařízení a 4 SATA2 disky. Na desce je také přítomen přídavný řadič SiI3132 s podporou 2 SATA2 zařízení. Jeden konektor je zmiňovaný červený, druhý je na zadním panelu v podobě eSATA portu. Dále deska disponuje 10 USB2.0 konektory, 2 FireWire výstupy, 2 Gigabit Ethernet porty na sběrnici PCIe x1 a 7.1 AC'97 audio kodek Realtek ALC850 s koaxiálním a optickým SPDIF výstupem. Deska se bude prodávat i ve variantě s integrovanou WiFi 802.11g (54Mb/s) kartou.

Zajímavé je však osmifázové napájení procesoru - všimněte si osmi napájecích MOSFET (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor). Nemá cenu se zabývat technickými podrobnostmi tohoto řešení, nám stačí vědět, že čím více MOSFET a fází, tím nižší může být spotřeba procesoru. A pokud procesor spapá méně energie a neztratí přitom žádné procento z výkonu, znamená to, že se uskrovní v topení - a teplo je vždy alfou i omegou přetaktování.

Tím se dostáváme k BIOSu. Ten je od American Meagtrends (AMI) a umožňuje nastavit snad cokoliv, na co si vzpomenete. Za zmínku stojí hlavně detailní nastavení časování pamětí, automatické přetaktování je pak spíše běžnou záležitostí. Spolu s již zmiňovaným napájením vypadá A8N32-SLI na opravdový overclockerský skvost.

A také že ano. FSB se dá zvednout až na 310MHz, nejlepšího výsledku s procesorem Athlon 64 4000+ bylo však dosaženo jako 246MHz krát 12 - tedy 2952MHz. To je rozhodně skvělý výsledek - na 3GHz se ne a ne vyšplhat, ale starší jádro Clawhammer zde asi naráží na své limity. Výkon je obrovský, přitom ztrátové teplo se drží v docela únosných mezích.
Pozor však při použití dvou grafických karet ve SLI - FSB pak nejde zvednout nad 275MHz.

Nyní konečně k testům. Deska je optimalizována spíše pro hry - proto se v testech "General Usage Performance" a "Content Creation Performance" propadá až na poslední místa, zato v 3DMarku je suverénně v čele. Grafy najdete zde. Velký nárůst výkonu však nezpůsobila architektura dvojitého x16 SLI, nýbrž ovladače ForceWare 81.85. To dokazují výsledky desky DFI LanParty nF4-SLI DR, která za A8N32-SLI zaostává pouze o cca 1%. Větší nárůst se projevil v některých hrách. To je vyjádřeno v následující tabulce:

Test: ASUS A8N32-SLI Deluxe - duální x16 SLI pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvláští - s použitím jedné grafické karty je deska ASUSu oproti DFI rychlejší až o 17%. Čím je toto způsobeno, je záhadou.

Co říci závěrem? ASUS A8N32-SLI má excelentní přetaktovací schopnosti, skvělou výbavu a layout. Přestože duální PCIe x16 SLI nepřináší žádnou výhodu ve výkonu, najde se plno jiných důvodů, proč utratit své úspory právě za tuto desku - mám na mysli například osmifázové napájení a "magicky" vyšší výkon.

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama