o2-testuje-v-koline-mobilni-sit-s-rychlosti-5g
Novinka O2 testuje v Kolíně mobilní síť s rychlostí 5G

O2 testuje v Kolíně mobilní síť s rychlostí 5G

Mirek Kočí

Mirek Kočí

8. 3. 2019 18:30 3

Operátor pokračuje v přípravách na příchod sítí páté generace. Jako první v České republice pokryl celé město aktuálně nejrychlejším internetem. Technologie umožňuje datové přenosy s teoretickými rychlostmi až gigabit za vteřinu – to je desetinásobně více, než umožňuje běžná síť LTE, kterou O2 pokrývá zbytek republiky.

Reklama

„V Kolíně si tak naši zákazníci mohou v reálných podmínkách vyzkoušet rychlost mobilních dat, jaká bude běžně dostupná v 5G sítích, a to už dnes, kdy se skutečné 5G pokrytí omezuje jen na pár pilotních instalací ve světě,“ popisuje ředitel technologické divize O2 Jan Hruška.

Vyšších rychlostí je možné dosahovat díky spojení několika frekvenčních pásem a jejich doplněním o technologie 4×4 MIMO a 256QAM. Pro to, aby si zákazníci O2 v Kolíně mohli nejrychlejší připojení vyzkoušet, potřebují mobilní telefon s podporou LTE kategorie 16 a vyšší, což splňují například nejnovější modely značky Samsung.

O2 testuje v Kolíně mobilní síť s rychlostí 5G
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejrychlejší síť buduje O2 společně s firmou CETIN a s předními světovými dodavateli.​ Zkušenosti z reálného provozu pomohou při rozvoji celoplošného pokrytí sítí páté generace poté, co proběhne aukce potřebných frekvenčních pásem a na trhu se objeví zařízení s podporou této technologie. Vlastnosti sítí 5G umožní kromě velmi rychlých mobilních dat také masivní rozvoj internetu věcí a s tím spojené rozšiřování řešení pro automatizaci výroby, chytrých měst a domácností.

O2 testuje v Kolíně mobilní síť s rychlostí 5G
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama