samsung-predstavil-dron-a-robota-vyuzivajici-5g-sit
Novinka Samsung představil dron a robota využívající 5G síť

Samsung představil dron a robota využívající 5G síť

Mirek Kočí

Mirek Kočí

26. 2. 2019 15:00

Samsung, Cisco a Orange v Barceloně představily dva slibné příklady praktického průmyslového využití sítí 5G – dron a průmyslového robota. Oba technologické výstřelky budou firmy na veletrhu MWC předvádět do čtvrtka 28. února.

Reklama

Prezentovaný dron je vybaven videosystémem s nízkou latencí a řízen ze stánku společnosti Orange v areálu výstaviště Fira de Barcelona. K předávání příkazů a přenosu signálu s nízkou latencí slouží směrovač 5G (CPE). Samotné ovládání bezpilotníka je přitom velmi jednoduché a řešeno pomocí dotykové obrazovky bezdrátově komunikujícího tabletu.

Samsung představil dron a robota využívající 5G síť
i Zdroj: PCTuning.cz

Další ukázkou toho, co v budoucnosti podniky čeká, je autonomní robot, který přepravuje výrobní díly a přenáší živé videopřenosy pořizované dvěma kamerami, z nichž jedna je panoramatická.

Videopřenosy v reálném čase umožňují obsluze dálkově sledovat okolí robota a případně zareagovat a převzít řízení, pokud dojde k přerušení jeho autonomního provozu kvůli neočekávaným překážkám na cestě. Video a příkazy k ovládání androidu jsou taktéž přenášeny prostřednictvím sítě 5G. Tato ukázka je provedena ve spolupráci se společností Acciona.

U dronu i robota využil Samsung své řešení 5G včetně virtualizované sítě RAN, jednu z nejmenších přístupových jednotek 5G a také několik vnitřních a venkovních směrovačů 5G a tabletů. Platforma Ultra Gateway společnosti Cisco pro změnu dostala na starosti základní virtualizaci paketů v sítích 5G a funguje jako nadstavba infrastruktury Cisco NFV zajišťující zvýšené přenosové rychlosti i flexibilitu.

Samsung představil dron a robota využívající 5G síť
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama