t-mobile-testuje-datovou-technologii-pro-automobily-a-lte-v
Novinka T-Mobile testuje datovou technologii pro automobily a LTE-V

T-Mobile testuje datovou technologii pro automobily a LTE-V

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 2. 2019 18:00

Technologie LTE-V umožňuje přímou komunikaci mezi vozidly a mezi vozidlem a chytrou dopravní infrastrukturou. T-Mobile ji nyní testuje v pilotním provozu pro celou skupinu Deutsche Telekom ve spolupráci se Škoda Auto, s partnerem Qualcomm a za přispění Fakulty dopravní ČVUT v Praze a VŠB-TU v Ostravě.

Reklama

V pilotním provozu, který probíhá jako první v Evropě v rámci projektu C-Roads, se ověřují rádiové parametry a možnosti LTE-V v porovnání s obdobnými technologiemi. Infrastruktura je v těchto dnech prezentována i na Mobile World Congressu 2019 v Barceloně.

„Přímá komunikace mezi vozidly i vozidlem a infrastrukturou se podílí na zvyšování bezpečnosti na silnicích. Řidič získává aktuální informace přímo do vozidla, správci infrastruktury mají detailnější přehled o provozu a případných problémech a dokážou rychleji reagovat. Jedná se tedy opravdu o základní komponentu autonomního řízení,“ říká Matěj Řáda, manažer inovací ve společnosti T-Mobile Česká republika.

T-Mobile testuje datovou technologii pro automobily a LTE-V
i Zdroj: PCTuning.cz

T-Mobile je zároveň i dodavatelem dvou unikátních komplexních řešení pro optimalizaci dopravy. První zlepšuje funkčnost inteligentních dopravních systémů a tím přispívá k plynulosti provozu na silnicích i k postupnému snížení počtu nehod a s nimi souvisejících poškození zdraví. Konkrétně se jedná o služby pro samotné řidiče, které ho upozorní na nebezpečnou oblast či dopravní zácpu.

Upozornění jsou vytvářena z více zdrojů, na základě analýzy signalizačních dat o pohybu zákazníků v mobilní síti operátora, dále pak z dat z T-Mobile produktu Chytré auto, z informací o počasí a dalších zdrojů. Operátor pracuje i na mobilní aplikaci zobrazující aktuální dopravní informace.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama