malware-pro-android-se-zameruje-na-bitcoin-a-ethereum
Novinka Malware pro Android se zaměřuje na Bitcoin a Ethereum

Malware pro Android se zaměřuje na Bitcoin a Ethereum

Mirek Kočí

Mirek Kočí

8. 2. 2019 15:30

Analytici společnosti ESET zachytili v obchodě Google Play první malware pro Android, který dokáže zaměnit text zkopírovaný do schránky. Útočníci se pomocí tohoto malwaru zaměřují konkrétně na Bitcoin a Ethereum. Úpravou zkopírovaného textu takto dokáží změnit adresu peněženky oběti na adresu peněženky útočníka. Malware, který umožňuje tento druh manipulace, se označuje jako clipper.

Reklama

„S clippery jsme se dříve setkávali na osobních počítačích s operačním systémem Windows a na neoficiálních fórech pro uživatele mobilní platformy Android. Běžný uživatel mobilního zařízení se tak s hrozbou nesetkal. Nyní se ale situace změnila, a pokud uživatelé provádí transakce s kryptoměnami ve svém chytrém telefonu či tabletu s operačním systémem Android, měli by být obezřetní před tímto konkrétním druhem podvodu,“ vysvětluje analytik Lukáš Štefanko.

Nově objevený clipper, detekovaný analytiky společnosti ESET jako Android/Clipper.C, využívá skutečnosti, že držitelé kryptoměn zpravidla nezadávají při transakcích adresu své peněženky ručně. Namísto toho, aby ji napsali, mají uživatelé tendenci adresu zkopírovat a vložit. Toho využívají útočníci, text – nebo spíše dlouhý řetězec písmen a čísel – zkopírovaný do schránky změní z původní adresy příjemce transakce na adresu peněženky spravovanou útočníkem.

Malware pro Android se zaměřuje na Bitcoin a Ethereum
i Zdroj: PCTuning.cz

Clipper, který analytici ESET v Google Play objevili z kraje února letošního roku, se vydává za legitimní službu s názvem MetaMask. Tato služba umožňuje spustit decentralizované aplikace pro Ethereum v prohlížeči, aniž by bylo nutné spustit celý Ethereum node. Legitimní MetaMask je možné stáhnout v podobě doplňků do prohlížečů jsou Chrome nebo Firefox. Verze pro mobilní zařízení však prozatím dostupná není. Podvodná aplikace zneužívající jména legitimní služby byla na podnět analytiků společnosti ESET z obchodu Google Play stažena.

Malware pro Android se zaměřuje na Bitcoin a Ethereum
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: ESET TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama