narokuji-si-thomson-a-fraunhofer-mp3-patent-neopravnene
Novinka Nárokují si Thomson a Fraunhofer MP3 patent neoprávněně?

Nárokují si Thomson a Fraunhofer MP3 patent neoprávněně?

Novák Radek

Novák Radek

1. 11. 2005 00:00

Jednou z největších nevýhod kompresního audio formátu MP3 je to, že je komerční, tedy že se za jeho použití například v MP3 přehrávačích musí platit licenční poplatky firmě Thomson (která je ve jménu Fraunhofer vybírá). Teď se ale začíná ukazovat, že MP3 patent, držený těmito firmami jim možná patří neoprávněně.

Reklama

Zkratka MP3 znamená Mpeg Audio Layer 3 – kompresní formát, který navazuje na předchozí Mpeg Audio a vylepšuje jeho kompresní vlastnosti. Původní Mpeg Audio vyvinutý společnostmi Philips, France Telecom a dalšími. A podle firmy Sisvel, která formát Audio Mpeg zastupuje, společnosti Fraunhofer a Thomson nepřispěli k vývoji jeho nástupce MP3 takovou měrou, aby jim mohl být patent uznán.

Opírají se při tom o zápisy prestižních švédských a rakouských patentních úřadů a ty ukazují, že Fraunhofer a Thomson při patentování MP3 formátu vycházeli již ze stávajících vlastností a postupů a tudíž jejich nároky na patent na MP3 nemají důvod.

Za tímto nařčením se samozřejmě neskrývá nic jiného než boj o peníze. Společnosti Thomson totiž licencování MP3 formátu přináší nemalé zisky a je i hlavním zdrojem jejich příjmů. Když se tedy objevila skulinka, že by na něj mohla ztratit nárok a ten by s největší pravděpodobností skončil u Sisvelu – Sisvel neváhal a zahájil proti Fraunhoferu a Thomsonu trestní řízení na odebrání patentu. Spor se pravděpodobně potáhne delší dobu, ale bude zajímavé ho sledovat a hlavě, jestli Sisvel vyhraje a dokonce mu budou i práva na MP3 přiznána, zda-li bude muset Thomson zpětně Sisvelu platit.

Zdroj: CDR-Info

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama