konkurent-chromeos-windows-lite-opusti-dlazdice-metro-a-snizi-hw-narocnost
Novinka Konkurent ChromeOS Windows Lite opustí dlaždice Metro a sníží HW náročnost

Konkurent ChromeOS Windows Lite opustí dlaždice Metro a sníží HW náročnost

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

29. 1. 2019 06:00 2

Společnost Microsoft nejspíše reaguje na vzrůstající popularitu operačního systému ChromeOS, který byl navržen pro zařízení se slabší hardwarovou výbavou a pro méně náročné uživatele, vydáním vlastního "odlehčeného" Windows Lite.

Reklama

Stejně jako tomu bylo v minulosti třeba s Windows RT se má i v případě nového Windows Lite jednat o systém se sníženou hardwarovou náročností, který je ale do jisté míry funkčně omezen. Pro mnohé je positivní zprávou upuštění od Metra a tedy i od živých dlaždic. Windows Lite se tak mohou více podobat populárním "sedmičkám". I když třeba tradiční nabídky start se nedočkáme vůbec. Místo ní se totiž pod tlačítkem Windows dočkáme statického menu s aplikacemi, podobně jako tomu je u konkurence Chrome OS, Andorid, či iOS. 

Konkurent ChromeOS Windows Lite opustí dlaždice Metro a sníží HW náročnost
i Zdroj: PCTuning.cz

Živé dlaždice v tomto případě nahradí mnohem jednodušší ikony aplikací, čímž je vzhled rozhraní systému nejen přehlednější a skromnější, ale také méně náročný. Verze Lite pochopitelně není ideálním systémem pro náročnější pracovní, nebo zábavní účely. Přinese ale plynulý chod i na levných zařízeních. Menší by měla být také náročnost na úložiště a RAM. Postačit by snad měla zařízení pouze s 32GB diskem a 2 GB operačních pamětí. 

Menší náročnosti bude dosaženo především využitím aplikací postavených na webovém prohlížeči a UWP aplikacích. Podporovány ale podle koncepčního obrázku budou také starší Win32 aplikace. Hlavním důvodem uvedení Windows Lite je pravděpodobně nutnost uvedení konkurenta ChromeOS bez cenového kanibalizování Windows 10 Home. 

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama