za-10-let-se-huawei-katapultoval-mezi-nejvetsi-vyrobce-smartphonu-na-svete
Novinka Za 10 let se Huawei katapultoval mezi největší výrobce smartphonů na světě

Za 10 let se Huawei katapultoval mezi největší výrobce smartphonů na světě

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 1. 2019 16:00

Web v uplynulých dnech zaplavila výzva, ve které lidé srovnávají fotografie před a po deseti letech. Výzva 10yearschallenge se stala ze dne na den hitem a zaplavuje sociální sítě. Přidává se téměř každý a chybět nemohou ani smartphony. Deset let je v životě celkem dlouhá doba a v technologiích to platí dvojnásob. Do výzvy se nově zapojil i Huawei.

Reklama

V roce 2009 byl novinkou na trhu model s technickým označením Huawei U7510, do kterého bylo možné uložit až 1000 telefonních kontaktů a disponoval na svoji dobu úctyhodnou interní pamětí 100 MB. V nabídce telefonu byla také možnost dohledat až 30 příchozích, odchozích, nebo ztracených hovorů. O deset let později vyvinul Huawei technologický skvost Mate 20 Pro, pro mnohé uživatele nejlepší smartphone na světě, který již nepotřebuje místo na ukládání kontaktů a ani se nechlubí možností dohledat ztracené hovory, zato disponuje obří pamětí o kapacitě 128 GB.

Ke slušnému posunu při vývoji telefonů a smartphonů došlo u displejů. Trendem roku 2000 bylo zmenšování přístrojů až po miniaturní krabičky, které byly hitem před rokem 2010, kdy se tento trend zastavil, a právě kvůli displejům se začaly chytré telefony opět zvětšovat. Model U7510 se už ve své době pyšnil dotykovým displejem o velikosti 2,8 palců a rozlišení 320 × 240 pixelů. Oproti tomu má Mate 20 Pro obrazovku velkou 6,39 palců s rozlišením 3 120 × 1 440 px.

Za 10 let se Huawei katapultoval mezi největší výrobce smartphonů na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

Další posun představuje fotoaparát. Už model U7510 měl přední i zadní kameru. Selfie kamera uměla pouze fotografovat, zato zadní kamera zvládla i natáčet videa a čočka měla tenkrát pouhé 2 Mpx. Noční focení bylo tehdy ještě v plenkách, proto telefonům chyběl blesk. Dnešní Huawei Mate 20 Pro má selfie kamerku s 24 Mpx a na zadní straně trojici fotoaparátů s certifikací Leica uspořádaných do čtverce a doplněných o LED.

Zatímco v roce 2009 mnoho lidí o Huawei nikdy neslyšelo, dnes, deset let poté, je tato značka druhým největším výrobcem smartphonůna světě a zařízení s logem čínského podniku si pořídí ročně přes 200 milionů lidí po celém světě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama