dodavky-pc-celosvetove-v-poslednim-ctvrtleti-roku-2018-poklesly
Novinka Dodávky PC celosvětově v posledním čtvrtletí roku 2018 poklesly

Dodávky PC celosvětově v posledním čtvrtletí roku 2018 poklesly

Mirek Kočí

Mirek Kočí

12. 1. 2019 20:00

Celkový celosvětový objem dodávek počítačů činil ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku 68,6 milionu kusů, což představuje meziroční pokles o 4,3 procenta. Vyplývá to z předběžných výsledků zveřejněných společností Gartner.

Reklama

Za celý rok 2018 pak objem dodávek PC dosáhl 259,4 milionu kusů, což představuje pokles o 1,3 procenta oproti předchozímu roku. Podle analytiků byly vyhlídky na rok 2018 optimistické, odvětví ale nakonec čelilo dvěma významným trendům.

„Právě ve chvíli, kdy se poptávka na PC trhu začala pozitivně promítat do výsledků nastaly problémy v dodavatelském řetězci způsobené nedostatkem procesorů. Po dvou čtvrtletích růstu – druhém a třetím, tak dodávky PC ve čtvrtém poklesly,“ vysvětluje vedoucí analytička společnosti Gartner Mikako Kitagawa. „Nedostatek CPU způsobil schopnost dodavatelů reagovat na poptávku ze strany podniků provádějících obnovu PC. Očekáváme, že se tato poptávka překlopí do roku 2019, za předpokladu že se dostupnost procesorů zlepší.“

Dodávky PC celosvětově v posledním čtvrtletí roku 2018 poklesly
i Zdroj: PCTuning.cz

„Politická a ekonomická nejistota v některých zemích také negativně ovlivnila poptávku po PC,“ říká Kitagawa. „Nejistota panovala dokonce i na US trhu, kde jsou jinak příznivé ekonomické podmínky. Šlo zejména o slabou poptávku ze strany koncových uživatelů během podzimního prázdninového období – ukazuje se, že prázdninové období již není hlavním faktorem ovlivňujícím poptávku po PC.“

Trojice největších dodavatelů posílila své pozice na světovém trhu. Firmy Lenovo, HP Inc. a Dell dodaly 63 procent všech PC ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018, oproti 59 procentům o rok dříve, růst nicméně připadá zejména na Lenovo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama