v-polsku-byl-zatcen-zamestnanec-cinske-firmy-huawei
Novinka V Polsku byl zatčen zaměstnanec čínské firmy Huawei

V Polsku byl zatčen zaměstnanec čínské firmy Huawei

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 1. 2019 12:30

Kvůli podezření ze špionáže pro Čínu zadržela polská civilní kontrarozvědka (ABW) jednoho Poláka a jednoho Číňana. Čínský občan je jeden z ředitelů polské pobočky čínského telekomunikačního koncernu Huawei. Zatčený Polák je někdejší vysoce postavený důstojník ABW a zaměstnancem mobilního operátora Orange.  Informovala o tom Polská televize (TVP).

Reklama

Oběma zadrženým hrozí za špionáž až deset let vězení. Oba muži obvinění odmítají a soud je prozatím poslal na tři měsíce do vazby. Dosud není jasné, čeho se oba přesně měli dopustit. Příslušníci ABW během prohlídky pobočky Huawei získali dokumenty, které slouží jako důkazy proti zadrženým.

V případě čínského občana Wej-ťinga W jde o jednoho z ředitelů polské pobočky čínského telekomunikačního koncernu Huawei. Působil na pozici ředitele prodeje a měl nabízet výrobky Huawei veřejnému sektoru. Polák je znám v kruzích spojených se záležitostmi elektronického obchodu.

V Polsku byl zatčen zaměstnanec čínské firmy Huawei
i Zdroj: PCTuning.cz

Huawei v posledních měsících čelí těžkostem v několika zemích. Mimo jiné také v České republice, kde na konci roku Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru této společnosti, protože údajně představují bezpečnostní hrozbu.

Zdroj CTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama