ceskem-se-siri-vir-napadajici-internetove-bankovnictvi
Novinka Českem se šíří vir napadající internetové bankovnictví

Českem se šíří vir napadající internetové bankovnictví

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 12. 2018 17:00

Bezpečnostní společnost ESET detekuje novou vlnu kampaně, cílenou na české uživatele, která zneužívá škodlivé přílohy e-mailů. S jejich pomocí dokáží útočníci změnit údaje platebního příkazu a zcizit peněžní částky až do výše 200 000 korun.

Reklama

„Pomocí škodlivého kódu, který ESET detekuje jako BackSwap, mění útočníci platební příkazy internetového bankovnictví napadených uživatelů a obchází tak dvoufaktorovou autentizaci. Na účet tzv. bílého koně posílají částky v rozmezí 60 000 až 200 000 korun. Ty pak zpravidla vybírají z bankomatů komplicové útočníků,“ vysvětluje Robert Šuman, vedoucí pražského detekčního a analytického týmu společnosti ESET.

Kampaň, které je nyní cílena na české uživatele, je opakovaně a dlouhodobě aktivní v Polsku a Španělsku. Útočníci tedy nyní aplikovali ověřený způsob na nový trh. Hrozba se šíří prostřednictvím přílohy elektronické pošty. Aktuální název je VydanaFaktura.zip a obsahuje soubor VydanaFaktura2010091pdf.jse. Identifikace se ale může v průběhu času měnit.

Českem se šíří vir napadající internetové bankovnictví
i Zdroj: PCTuning.cz

Analytici na základě zkoumání škodlivého kódu již identifikovali bankovní domy, na jejichž uživatele je kampaň cílena, a průběžně informují jejich zástupce. ESET v tuto chvíli nemá potvrzené finanční škody, nicméně v zemích, kde útočníci v minulosti působili, došlo ke značným finančním ztrátám.

ESET uživatelům doporučuje, aby věnovali zvýšenou pozornost e-mailovým přílohám, kontrolovali detaily platby v potvrzovací SMS před potvrzením platby a používali pravidelně aktualizovaný bezpečnostní software.

Zdroj: ESET

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama