specifikace-cipsetu-via-k8m890
Novinka Specifikace čipsetu VIA K8M890

Specifikace čipsetu VIA K8M890

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

21. 10. 2005 00:00 4

VIA nedávno představila nový čipset K8M890. Jak název napovídá, je určen pro procesory AMD K8, nabízí sběrnici PCI Express a obsahuje integrované jádro.

Reklama

Jako vždy nám VIA poskytla přehledný diagram funkcí a dovedností nového čipsetu; o jižním můstku jsem se ještě nezmínil - jde o VT8251, o kterém si něco povíme za malý moment...

Specifikace čipsetu VIA K8M890
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejdříve se tedy zastavíme u southbridge VT8251. Výbava není vůbec špatná - 4 SATA2 porty s podporou polí RAID 0, 1, 0+1 a 5. Dva IDE kanály ATA133 a 8 USB portů je dnešním standardem. Gigabit Ethernet je přítomen také (škoda jen že na PCI a ne PCIe), stejně jako Fast Ethernet (100Mb/s). Dále stojí za zmínku VIA Vinyl Audio a dvě další PCIe linky pro zařízení do PCIe x1 slotu.

Northbridge K8M890 se může pochlubit integrovaným grafickým jádrem S3 DeltaChrome. To vyhovuje specifikacím DirectX 9.0 a Pixel Shader 2.0. Chromotion Video Display Engine s podporou HDTV rozlišení by mělo uspokojit vaše choutky po kvalitním videu. Grafický čip má 128bitovou architekturu, dvě pixel pipelines a je taktováno na 250MHz. Podle testů s referenční deskou, které provedli na serveru HKEPC, se DeltaChrome IGP nemůže rovnat integrovaným grafickým řešením nVidie a ATi, zvláště pak Radeonu Xpress 200, který neporazí ani GeForce 6150.

VIA K8M890 bude možná mít těžké se prosadit. Pro tchajwanského výrobce už skončily ony zlaté časy, kdy jediným konkurentem v integrovaných grafických řešeních byl Intel a pro procesory AMD prakticky nebylo jiné volby, než čipsetu VIA. Dnes je situace jiná - oblast onboard grafik je dalším kolbištěm pro věčný souboj ATi vs. nVidia. Nečekám, že by VIA překvapila taktovatelností a celkovým výkonem, spíše bych to viděl na politiku nízkých cen.

Základní desky od různých výrobců používající tento čipset by se měly objevit koncem tohoto roku.

Zdroj: Digit-Life, HKEPC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama