podivejte-se-na-gigapanorama-prahy-online
Novinka Podívejte se na gigapanorama Prahy online

Podívejte se na gigapanorama Prahy online

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 11. 2018 22:30

V pražské Galerii Mánes byla sestavena největší panoramatická fotografie Prahy, která kdy vznikla. Jedná se o 360° snímek pořízený z vrcholu věže Staroměstské radnice, který má rozlišení neuvěřitelných 405 gigapixelů. Nově je toto velkolepé dílo, které vzniklo díky spolupráci umělce Jeffrey Martina a společnosti Fujitsu, dostupné také online na webu a každý s připojením k internetu si ho tak může prohlédnout.

Reklama

Vyfocení tak monstrózní fotografie není vůbec jednoduché. Obyčejná 360° kamera na takový úkol nemá rozlišení a je proto nutné použít klasický fotoaparát. Fotograf Jeffrey Martin již má svoje know-how a mnoho nafocených panoramat, takže když se mu ozvala společnost Fujitsu, ani na okamžik neváhal. Při opravě Staroměstské radnice bylo lešení postaveno až k nejvyšší špičce věže. Na něm Martin zvednul fotoaparát ještě o dalších 5 metrů a spustil předpřipravený program v automatizovaném úchytu pro fotoaparát. Ten v přesných sekvencích posouval fotoaparát snímek po snímku, řádek po řádku. Fotoaparát Canon s teleobjektivem 600 mm v rychlém sledu pořizoval obrovské množství dat a po třech dnech focení měl Jeffrey Martin na disku přes 8 000 fotografií, přičemž každá fotografie měla rozlišení 50 megapixelů.

Náhledy výsledného díla si mohli novináři prohlédnout již na Fujitsu Day 2018, kde byly připravené 4 náhledy o velikosti 2,5 metru na výšku a 2 metry na šířku a v podobě pro virtuální realitu. Plnohodnotnou fotografii Fujitsu představilo až na Pražském Maker Fiare. Fotografie vystavená v Galerii Mánes je vytištěná na ploše 3 metry na výšku a 60 metrů na délku a je uchycena na speciální konstrukci, která tvoří kruh s průměrem 16 metrů kolem diváka.

Na největší panoramatickou fotografii Prahy se můžete podívat i z tepla vašeho domova. Snímek je dostupný na webové stránce gigapanorama.

Podívejte se na gigapanorama Prahy online
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama