vietnam-12-let-za-nedovolene-pouziti-internetu
Novinka Vietnam: 12 let za nedovolené použití Internetu

Vietnam: 12 let za nedovolené použití Internetu

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

20. 10. 2005 00:00 7

Na světě neexistují pouze státy, které jsou ke svým občanům ohleduplní a dodržují jejich práva. Některé státy si na to zčásti hrají (USA), jiné jsou v tom již zběhlé (GB) a jiné vyznávají komunismus. Vietnam je zemí nekonečných možností a patří mezi ně i možnost zatknout člověka na 12 let za... svobodné používání internetu.

Reklama

Vietnamský učitel matematiky Nguyen Khac Toan leží v žaludku tamnější vládě. Dovolil si totiž na internetu mluvit o demokracii a lidských právech. Dále se dopustil toho, že v průběhu dvou měsíců zaslal 24 e-mailů týkajících se demonstrací Vietnamských farmářů proti korupci. Nguyen byl označen za špeha a po jednodenním procesu odsouzen ke 12 rokům vězení.

Ředitel Amnesty International Kate Allan tisku sdělil, že je šokující, že ve Vietnamu může být používání internetu trestné. Dokonce vy sami můžete vyjádřit svou nespokojenost a to právě zde. Spolu s Nguyen Khac Toanem jsou za novodobé disidenty považováni i pánové Nguyen Vu Binh a Dr Pham Song Son.

Komentujeme: Je jasné, že pro veškeré nedemokratické režimy je internet velkým nebezpečím. Vytváří totiž svobodný komunikační kanál, kde má názor jednotlivce (viz. mnohé blogy) prakticky stejnou váhu jako celostátně vydávané deníky. Všude tam, kde kde je přerušená (z jakéhokoliv důvodu: ideologického, náboženského nebo jen jazykového) komunikace mezi lidmi mohou lokální vlády (nebo fanatické skupiny) s národem snadno manipulovat. V této situaci nastupuje snaha internet cenzurovat a kontrolovat (v Číně), nebo dokonce jeho použití trestat (v tomto příkladu), ostatním režimům stačí, že pro většinu obyvatel v jejich zemi je internet nedostupný (Severní Korea). Pokud ale internet tato omezení přežije, musí každý nesvobodný režim počítat s tím, že konec jeho působení se začíná odpočítávat.

Podle amnesty

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama