samsung-konec-klasickych-hdd-nastupuji-flashove
Novinka Samsung: konec klasických HDD, nastupují Flashové

Samsung: konec klasických HDD, nastupují Flashové

Novák Radek

Novák Radek

20. 10. 2005 00:00 4

Společnost Samsung oznámila, že v roce 2008 celých 20% všech prodaných pevných disků budou vyrobené jejich společností a založené na flashových pamětech. Samsung toto optimistické prohlášení pronesl během svého „Flashového dne“ na Taiwanu.

Reklama

K tomuto prohlášení Samsung vede stále stoupající poptávka po flashových pamětech, nahrazování pevných disků jimi v některých odvětvích (například již tolikrát zmiňovaná záměna pevných disků za flashové paměti u MP3 přehrávačů Apple iPod nano) a hlavně jejich neustále klesající cena.

Ta je dnes vlastně jednou z největších překážek bránící masivnímu rozšíření použití flashových pamětí jakožto pevných disků. S tím jak se ale vylepšuje výrobní proces – Samsungu se v posledních letech snaží skoro každý rok zvyšovat hustotu flashových čipů na dvojnásobek – ceny klesají a tato nevýhoda se snižuje.

Během příštího roku Samsung předpokládá, že trh s 8Gb a 16Gb NAND paměti vzroste skoro na 2,5násobek. Dalších úspor se pak dosáhne v roce 2006, kdy Samsung plánuje přechod na lepší technologii výroby – tedy na 70nm výrobní proces a o rok později pak dokonce na 55nm.

První flash diskové mechaniky by se měly objevit s kapacitou 16GB – ta by posléze v následujících letech měla stoupat až k 100GB a v roce 2008 společnost doufá, že z celkového počtu 100 milionů prodaných pevných disků bude právě celá pětina s jejich flashovými pamětmi.

Myslím, že úloha flashových pamětí nezadržitelně roste, budeme se s nimi setkávat stále častěji, ale i tak se mi zdá prohlášení Samsungu velmi optimistické. Výrobci pevných disků taktéž pracují na snižování svých nákladů a potažmo tedy i cen pevných disků a hlavně v době, kdy Samsung začne dodávat své flashové disky s vyšší kapacitou (do zmiňovaných 100GB), budou kapacity nabízené u běžných pevných disků někde úplně jinde – několikanásobně vyšší.

Jiná situace však bude u notebooků, ve kterých použití flashových pevných disků povede ke snížení spotřeby a tedy i prodloužení výdrže baterie – ale i zde bude rozhodujícím faktorem jejich z počátku mnohem nižší kapacita. Ale dalo by se očekávat hybridní řešení – ať již výrobu pevných disků s jakousi flashovou cache (jehož prototyp Samsung koneckonců na jaře již představil), či osazování počítačů dvěmi pevnými disky – jedním výkonným a úsporným flashovým a druhým, velkokapacitním, klasickým.

Zdroj: Digi-Times

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama